PISMO MOZETIČU

Šrot z Doba: Sem žrtev pogroma

Objavljeno 29. avgust 2015 22.11 | Posodobljeno 29. avgust 2015 22.12 | Piše: Ma. F.

Nekdanji prvi človek Pivovarne Laško, ki na Dobu prestaja zaporno kazen, se je odločil pisati predsedniku ustavnega sodišča Miroslavu Mozetiču.

Pred sodnico je danes prvi stopil Boško Šrot.

LJUBLJANA – Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij intervjuja Boška Šrota za nacionalno televizijo zaradi varnostnih razlogov ni dovolila, zato se je nekdanji prvi človek Pivovarne Laško odločil, da z Doba predsedniku ustavnega sodišča Miroslavu Mozetiču pošlje pismo.

V pismu, ki ga je v celoti objavil Požareport, Mozetiču očita, da se v Sloveniji »v tem trenutku vodijo povsem politični procesi, ki so povsem enaki tistim iz petdesetih let in imajo povsem enak okvir kot dachauski procesi«. Šrot, ki je bil obsojen na pet let in deset mesecev zapora, ob tem opaža, da vse poteka po istem ključu in da vse vodi »nevidna roka«. Kot je še zapisal v pismu, je »žrtev pogroma«.

Šrot se je za pisno izjavo odločil, ker pravosodje nekaterim medijem, ki so izrazili željo po osebnem kontaktu, tega ne dovoli. »Kakšni so razlogi, ne vem, posebno je to nerazumljivo, saj spremenjeni zakon o izvrševanju kazenskih sankcij to pravico celo izrecno podeljujejo zapornikom in jo je mogoče odreči le iz točno določenih razlogov, v mojem primeru bi prišlo v poštev le varovanje javnih interesov,« je zapisal. V zvezi z nedavno odločitvijo vrhovnega sodišča, ki je v zadevi Istrabenz iz zapora spustilo dva obsojenca, dva pa pustilo v zaporu, piše, da se mu zdi absurdna.

»Vsi štirje smo bili obsojeni z eno obsodbo, zato tako cefranje sodbe nikakor ni logično.« Še posebno se mu to ne zdi logično, ker je »spustilo obsojenca, ki naj bi domnevno prejela protipravno premoženjsko korist in glavnega obsojenca Igorja Bavčarja, ki je tudi prejel najvišjo kazen. Prav tako je cel konstrukt kaznih dejanj temeljil na Igorju Bavčarju, ki je bil v tem montiranem procesu glavna tarča in ki naj bi mene napeljeval h kaznivemu dejanju, kar pomeni, da potem tudi ni razlogov za moje kaznivo dejanje,« je še zapisal in dodal, da pričakuje odločitev vrhovnega sodišča tudi za druga dva obsojenca, zlasti ker bo v naslednjih dneh poteklo leto dni, kar je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

 

 

Deli s prijatelji