KRUTOST DO ŽIVALI

Srnjaku odrezali glavo, mešanca Berta ustrelili

Objavljeno 30. avgust 2017 20.33 | Posodobljeno 30. avgust 2017 20.33 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

V bližini Sevnice dva primera izjemne krutosti do živali.

Policisti v okolici Sevnice preiskujejo dve kaznivi dejanji. Foto: Nada Černič Cvetanovski

SEVNICA – Bralec z Drožanja pri Sevnici se je zjutraj, ko je vstal, kot običajno napotil proti hlevu, da nakrmi živino in pozdravi domačega psa, ki po navadi spi pred hlevom. Berto so mu nadeli ime vnuki, ki so se s prijaznim, dve leti starim mešancem, ki je na domačem dvorišču živel v sožitju z mačkami in kurami, podili po domačih travnikih. Tistega jutra pa Berta ni bilo na običajnem mestu. Gospodar je pogledal naokrog in naletel na grozljiv prizor, Berto je s prestreljeno zadnjo nogo ves nemočen in krvaveč ležal pod domačim traktorjem. Takoj ga je naložil v avto in odpeljal na veterinarsko postajo. Tam so ugotovili, da je noga zaradi strelne rane zdrobljena. Ubogemu Bertu so z injekcijo skrajšali muke in ga uspavali.
Nekaj tednov zatem se je nenavadna stvar zgodila na Ledini pri Sevnici. Ko je kmet prišel na njivo, mu je padla v oči cesta prek krompirja, ki je prejšnji dan še ni bilo. Šel je za sledjo in med krompirjem najprej našel čreva, za katera ni vedel, čigava so. Šel je še naprej in pod njivo našel srnjaka brez glave. O najdbi je obvestil regijski center za obveščanje. Dežurni higienik ga je poklical in vprašal, ali se da do živali priti z avtomobilom. Ko mu je kmet povedal, da ne, da je treba iti še par korakov peš, mu je higienik predlagal, naj brezglavega srnjaka sam dostavi do ceste.
»Srnjak ni moj, nisem ga jaz ustrelil in brezvestni lovec mi je še škodo naredil po krompirju, zdaj bom pa jaz organiziral prevoz ali kaj?« se je jezil kmet. In ker je bila ravno nedelja, gospodov dan, in ker srnjak pač ni ležal ob cesti, higienika ni bilo. Živali pa so zavohale mrhovino in jo do prihoda policistov, tem očitno ni bilo težko iti peš, že dodobra načele.

Zavrgel kakovostno meso

Za pojasnila o tem, kaj se dogaja, smo se po elektronski pošti obrnili na Lovsko družino Sevnica. V dveh mesecih jim ni uspelo odgovoriti na naša vprašanja, zato smo povprašali kar na Lovsko zvezo Slovenije. Neverjetno hiter je bil odgovor Srečka Žerjava, direktorja strokovne službe zveze.

Stranski živalski proizvodi se lahko puščajo v naravi, vendar na krajih, kjer ne pridejo v stik z ljudmi in domačimi živalmi.


»Tako ravnanje je v celoti nedopustno in kaznivo. Streljanje psov je prepovedano in v primeru, kot ga navajate, je živali povzročil tudi veliko trpljenje,« je obžaloval dogodek.
Primera sicer ne pozna, upa pa, da lastnik psa ve, kdo je to storil in je zadevo prijavil policiji, ki mora ob ustreznih dokazih tudi ukrepati. Poleg tega lastnik lahko povzročitelja toži za povzročeno škodo in ga preganja po določbah zakona o zaščiti živali.
Na Policijski upravi Novo mesto so pojasnili, da preiskava kaznivega dejanja še vedno poteka in podrobnosti ne morejo pojasnjevati, o vseh ugotovitvah pa bodo policisti po zaključeni preiskavi seznanili pristojno tožilstvo in oškodovanca kaznivega dejanja.
Niti drugega primera, ko je bil najden ustreljen srnjak, Srečko Žerjav z lovske zveze ne pozna. Gre pa, kot pravi, za neobičajno ravnanje, saj je storilec zavrgel kakovostno meso. »Če gre za ustreljenega srnjaka, ki mu je bila odrezana glava, gre za kaznivo dejanje nelegalnega ubijanja živali. Zato upam, da so najditelji to takoj prijavili tako lovski družini kot policiji,« je povedal Žerjav.


Srnjak ni moj, nisem ga jaz ustrelil in brezvestni lovec mi je še škodo naredil po krompirju.


Dodal je še, da predpisi dovoljujejo, da se stranski živalski proizvodi lahko puščajo v naravi, vendar na krajih, kjer ne pridejo v stik z ljudmi in domačimi živalmi.
Na PU Novo mesto tudi v tem primeru še ugotavljajo okoliščine pogina živali.
 


 

 

Deli s prijatelji