NEURJE

Središče Strunjana preplavila voda

Objavljeno 16. oktober 2014 11.17 | Posodobljeno 16. oktober 2014 11.17 | Piše: Iztok Umer

Nad Obalo se je vsula približno desetina padavin od letnega povprečja.

KOPER – Predvčerajšnjim ponoči se je nad slovensko obalo utrgal oblak. Po podatkih ARSO je na meteorološki postaji na letališču Portorož med 2. in 3. uro ponoči na kvadratni meter padlo kar 56 litrov vode, do jutra pa rekordnih 91 litrov. Sprožili so se številni zemeljski plazovi, najhujše posledice pa so občutili prebivalci središča Strunjana tik ob obalni cesti, kjer je pritličja trinajstih hiš voda zalila do pol metra višine.

»Omenjeni del Strunjana so lani prekopali in uredili. Za obnovo je občina namenila približno 750.000 evrov, toda nivo ceste, parkirišča in spominskega parka so znižali za dobrega pol metra, pri čemer niso uredili ustreznega odvodnjavanja. Ob takšni obilici padavin v tako kratkem času, ki jih v življenju ne pomnim, so v urejenem delu Strunjana zgradili pravo zajetje. Stanovalci so upravičeno jezni. Sprašujejo se le, kdo je izdelal in potrdil projekt prenove tega dela kraja. Sam nisem prizadet, saj imam hišo na višjem delu, vendar me jezi, da so zaradi nestrokovnosti projektanta nastradali krajani najbolj prizadetega območja. Škoda bo mogoče višja od celotnega zneska naložbe v prenovo,« je bentil Franco Giassi, predsednik turističnega društva Strunjan in član sveta krajevne skupnosti.

Voda je najbolj poškodovala stanovanjske hiše ob gostilni Pod trto in Mercatorjevo trgovino. Vdor vode v osnovno šolo in nekaj stanovanjskih hiš so preprečili poklicni in prostovoljni gasilci z obalnega območja, ki so s črpalkami prečrpavali vodo iz poplavljenih hiš. »Naša hiša res stoji pod nivojem morja v strunjanskih solinah, bile so visoke plime in nalivi, vendar kaj takega še nisem doživela. Voda je morala v stanovanje vdreti v nekaj sekundah, saj nam je med drugim na bok prevrnila poln zamrzovalnik, kar bi težko uspelo kakšnemu krepkemu možu,« nam je potarnala Damjana Zornada Brajko. Mož Velko je povedal, da se mu je v močnem nalivu hipoma oglasila alarmna naprava na parkiranem osebnem vozilu, zasvetili so luči in smerniki in se vključili brisalci. Preden mu je uspelo odpreti pokrov motorja in izključiti akumulator, se mu je ta izpraznil. V avtomobilu se je voda dvignila vse do vrha sedežev. Invalidka Silverija Belič je dejala, da je spala v prvem nadstropju. Prebudila sta jo gromko grmenje in naliv, vendar si ni upala spustiti v pritličje. »Zahvaljujem se gasilcem, ki so pravočasno pred vhodna vrata postavili vreče s peskom in s tem preprečili vdor vode v stanovanje,« je včerajšnjo noč hude ure v Strunjanu komentirala Beličeva. Strunjančane tudi jezi, kako so lahko med lansko prenovo središča z laporjem zasuli hudournik Roja in tako odtekanje meteorne vode še dodatno preusmerili v središče kraja. Na številko 112 se je ponoči vsulo kar 700 klicev za pomoč in posredovanje članov civilne zaščite. 

Deli s prijatelji