NEOBIČAJNO

Sredi poletja so kopalne vode mrzle

Objavljeno 19. julij 2014 23.18 | Posodobljeno 19. julij 2014 23.17 | Piše: Mo. S.

Muhasto vreme je povzročilo nizke temperature rek in jezer, a voda se bo v naslednjih dneh vendarle malce ogrela.

V prvi polovici julija je bila najtoplejša Savinja.

LJUBLJANA – Čeprav smo sredi poletja, se prva polovica julija z visokimi temperaturami ni ravno izkazala, muhasto vreme pa je povzročilo tudi  precej nizke temperature kopalnih voda, ugotavljajo pri Agenciji RS za okolje (Arso). Za kopanje je bila prva polovica julija manj primerna, kot je v tem času to običajno, saj temperature vode večinoma niso presegle 18 stopinj Celzija.

Najtoplejša Savinja pri Medlogu

»Alpske reke so bile v prvi polovici julija tako v primerjavi z obdobnim povprečjem nižje za 1–2 °C, preostale reke pa za okrog 3–4 °C,« poudarjajo pri Arsu. V torek, 15. julija, so pri Suhi (Sora), v Podbočju (Krka), pri Metliki (Kolpa) in pri Cerkvenikovem mlinu (Reka) izmerili temperaturo vode 16 stopinj Celzija, Nadiža je dosegla 18 stopinj, Savinja pri Medlogu pa 19. Reka Vipava v Murnu je imela le 15 stopinj Celzija. Nižje temperature vode so povzročili tudi pretoki, ki so bili ta mesec višji kot običajno, saj se večja količina vode počasneje odziva na segrevanje ozračja.

Morje povprečno toplo

Tudi Bohinjsko in Blejsko jezero sta bila občutneje hladnejša kot običajno v tem času. »Blejsko je za kopanje trenutno prijetnejše, saj je bila 15. julija najvišja dnevna temperatura vode 22 °C, Bohinjsko pa je bilo hladnejše, z najvišjo temperaturo tega dne okrog 17 °C,« pravijo pri Arsu.

Temperatura morja (25 stopinj Celzija) je podobna dolgoletnemu povprečju, morje pa je tako z vidika temperatur za zdaj še najprimernejše za kopanje.

Ogrelo se bo

Voda se bo v naslednjih sončnih dneh ogrela, ob predvidenih padavinah v naslednjem tednu pa spet nekoliko ohladila, vendar ohladitev najverjetneje ne bo izrazita.

Deli s prijatelji