POTRES

Sredi noči se je treslo na dveh koncih države, ste čutili?

Seizmografi so zabeležili potres v bližini Šmarja pri Jelšah. Nekaj ur kasneje se je zatreslo še enkrat na drugem koncu države.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Allanswart Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Allanswart Getty Images/istockphoto

Nekatere prebivalce Slovenije je ponoči zbudil potres. No, pravzaprav so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili kar dva potres. Prvič se je zatreslo kmalu po polnoči, drugič pa ob 3.05 uri. 

Ob 0.27 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,0. Epicenter je bil v bližini Šmarja pri Jelšah, 75 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Rogaške Slatine in naselij v okolici. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 3.05 pa se je zatreslo še enkrat. Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Grosuplja, 16 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ivančne Gorice, Višnje Gore in naselij v okolici. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije