KONTROVERZNO

Sredi Ljubljane poklon rdeči zvezdi. Nasprotniki ogorčeni: To je partijsko enoumje

Objavljeno 22. junij 2017 18.20 | Posodobljeno 22. junij 2017 19.48 | Piše: STA, S. U.

Svetlana Makarovič s somišljeniki prihodnji teden na Kongresnem trgu o simboliki rdeče zvezde.

Svetlana Makarovič.

LJUBLJANA – Svetlana Makarovič bo 29. junija na Kongresnem trgu skupaj z več kot sto glasbeniki uprizorila koncert, ki bo poudarjal simboliko rdeče zvezde. Ta zanjo ni simbol totalitarizma, temveč simbol združevanja, svobode, upora. V tem duhu bo potekal dogodek, na katerem se ji bodo pridružili pevci in instrumentalisti v režiji Nike Bezeljak.

Zamisel za koncertno prireditev z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo se ji je, kot je povedala na današnji novinarski konferenci, porodila pred nekaj leti v slovenskem parlamentu, ko so desno profilirani politiki predlagali, da se simbol rdeče zvezde prepove, ker da simbolizira totalitarni režim bivše Jugoslavije. Ko je predlog v državnem zboru padel, je ukrojila rdečo zvezdo, jo prišila na belo zastavo ter izobesila čez balkon stanovanja v Trnovem.

Odzivi so bili različni, Svetlani Makarovič pa rdeča zvezda pomeni vse prej kot simbol totalitarizma: »Zame ne pomeni Severne Koreje ali Udbe, ampak simbol svobode, enotnosti, bratstva, upora proti zlu, fašizmu, sovraštvu, proti ščuvanju ljudstva proti vsemu drugačnemu, kot so trenutno begunci.«

»V središču ideje o rdeči zvezdi so svobodna družba, svoboda misli, svoboda izražanja, svoboda tiska,« je poudarila Svetlana Makarovič. V koncert je vključila nekaj lastnih protestnih šansonov, kot sta Ikebana ter Kladivo in nakovalo. Da so desno profilirani mediji dogodek opredelili kot sporen, pa jo izjemno veseli, saj so »dobili krasno reklamo« za koncert, ki bo po njenih napovedih tudi vrhunsko glasbeno doživetje.

Svetlani Makarovič se bodo na odru pridružili še raper Darko Nikolovski, Andrej Rozman Roza, ki je pred kratkim napovedal vstop v kandidaturo za predsednika republike, Martina Feri s Kraškimi ovčarji in ovcami, Tomaž Mihelič Marlena, Janja Majzelj, Višnja Fičur, Miha Bezeljak, Joži Šalej, Nino de Gleria, Jure Tori in Janez Levec.

»S tem, ko smo dopustili, da so desničarji tako glasni z lažnivimi interpretacijami druge svetovne vojne, smo najmlajšim vzeli najsvetlejši del slovenske zgodovine,« meni Nikolovski, ki si želi, da bi v narodu ostal duh, pogum, da se upre krivici in iz tega gradi prihodnost. Sprašuje se namreč, kakšne vrednote dajemo mladim, če fašizem enačimo z bojem za svobodo.

Naslov koncerta opredelili za skrajno neprimeren

Ljubljanski mestni svetniki NSi so naslov koncerta opredelili za »skrajno neprimeren«, saj nas rdeča zvezda »tako kot kljukasti križ spominja na najhujše nasilje v zgodovini«, pod komunizmom pa v nekaterih deželah trpijo še danes. Poveličevanje totalitarnih simbolov je po njihovem mnenju v samostojni in demokratični Sloveniji po vsem, kar je narod zaradi njih pretrpel, sprevrženo dejanje.

»Sprašujemo se, kaj nam želijo s koncertom povedati sodelujoči, 'ponosni' nosilci simbola, na katerem sta rdeča zvezda in stisnjena pest, ki seveda simbolizira nasilje,« so zapisali v sporočilu za javnost. Naslov koncerta vidijo »kot provokacijo in željo sodelujočih, da bi sodobno in evropsko Slovenijo potisnili nazaj v temačni čas partijskega enoumja«. Tudi pesmi, ki bodo izvedene, po njihovem mnenju ne bodo mogle biti poziv na »združitev moči« za boljši jutri, ampak »kvečjemu poneumljanje nepoučenih, sejanje sovraštva in nostalgično brenkanje na čustva tistih pripadnikov generacije, ki so privilegirano preživeli čas nesvobode«.

Deli s prijatelji