AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Sredi dne in popoldan posamezne plohe

Objavljeno 07. maj 2015 09.00 | Posodobljeno 07. maj 2015 09.09 | Piše: Andreja Sušnik

April je bil nadpovprečno topel, sonce je sijalo več kot običajno, dežja je bilo manj kot polovica povprečne količine.

Večini anketirancev je vremenska ohladitev ustrezala.

V zadnjih dneh je zadišalo po poletju, najvišje dnevne temperature so od 25 do 29 °C. Ne zamudimo pravega časa za košnjo za silažo. Kjer sta bila obraščanje travne ruše in rast trave počasnejša, so travniki po zadnjih padavinah pognali v nebo. Marsikateri kmetovalec še vedno čaka, da se trava pred prvo košnjo za silažo okrepi. Klub temu marsikje že klasi in regratovi cvetni koški so se že spremenili v lučke. Suhe dni so ponekod že izkoristili za prve odkose travinja. Kosci so torej nabrusili kose, vsaj včasih je bilo tako.

Spomladi bujna rast

Trava takrat vsebuje malo vlaknine in veliko ogljikovih hidratov. Njena sestava se med rastjo spreminja, na kar vpliva veliko okoljskih dejavnikov. Od stadija razvoja je odvisna njena hranilna vrednost.

Dobro travno silažo dobimo le iz mlade trave. Za siliranje načeloma ni nikoli prezgodaj. Pri tem je manjši le pridelek, ki ga bo nadomestil pridelek naslednje košnje. Zato je treba izkoristiti prvo lepo vreme in pravočasno izvesti siliranje.


Kaj lahko opravimo v prvih dneh maja

• S pokošeno travo lahko na vrtu naredimo zastirko.
• Naredimo oporo za paradižnike.
• V prvi polovici maja še vedno skrbimo za zaščito vrtnih rastlin v hladnih nočeh in jutrih. 

 

Če uporabimo staro travo, je silaža slaba. Optimalni čas za košnjo je na začetku do polnega latenja trav. To velja za prvo košnjo, pri drugih in vseh naslednjih pa je pomembno, da so rastline še zelene

Če trave ne pokosimo v optimalnem času razvoja, lahko semeni, postane stara, in s tem se zmanjša njena hranilna vrednost. Poveča se delež lignina in vlaknin v celičnih stenah.

Stara trava slabše prebavljiva

S staranjem se manjša tudi prebavljivost trave. Manj produktivna s staranjem izgublja hranilno vrednost veliko hitreje kot bolj produktivne vrste. Ko je rastlina še mlada, je steblo bolj prebavljivo kot listi. Prebavljivost teh se s starostjo zmanjšuje počasi, stebel pa zelo hitro.

Krma, košena na začetku latenja vodilnih trav, pomaga doseči mlečnost med 7000 in 8000 kilogrami mleka po kravi v laktaciji. Pri košnji v polnem latenju ali proti koncu pa lahko dosegamo mlečnost okoli 6500 kg po kravi v laktaciji.

Kdaj je trava zadosti suha?

Pri sušenju trave za siliranje travo pogosto preveč posušimo. Analize travne silaže kažejo, da imamo okoli 44 odstotkov travnih silaž, ki vsebujejo med 450 in 500 grami suhe snovi v kilogramu silaže.

Visoke vsebnosti suhe snovi pomenijo večjo možnost kvarjenja silaže in nižjo prebavljivost. Pogosto je to znak, da smo silirali prestaro travo. Če pokošeno krmo moči dež, je najbolje, da jo posušimo na tleh in pospravimo suho. V balah bi težko dobili silažo dobre kakovosti.

 
8. maj 1957

Marsikje je bilo jutro zelo hladno, višjeležeče kraje je prekrivala snežna odeja. V Novi vasi na Blokah so izmerili kar –13,6 °C, v Kočevju je termometer pokazal –6,9, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu –5,0 °C, v Novem mestu –4,7 °C ter v Bovcu –2,8 °C.

Šop trave zvijemo, roke se navlažijo

Optimalna vrednost suhe snovi na kilogram je od 350 do 400 gramov. V praksi lahko to določimo tako, da vzamemo šop trave in ga močno zvijemo. Če pri tem od zvitka kaplja sok in obdrži položaj, ko ga spustimo, je krma premalo uvela in vsebuje še veliko manj kot 300 g suhe snovi na kilogram. Če pri zvijanju ne izstopijo kapljice, roke pa se nam navlažijo in zvitek razvije, ko ga spustimo, se vsebnost suhe snovi že giblje okoli 400 g suhe snovi na kilogram in moramo s siliranjem pohiteti.

Uspešno lahko siliramo tudi močneje uvelo krmo, ki ima že več kot 400 g suhe snovi na kilogram, vendar moramo v tem primeru več pozornosti posvetiti stiskanju in ovijanju. Takšno balo moramo po odprtju kar se da hitro pokrmiti.

Dobro je, da imamo enakomerno uvelo krmo, enakomernost dosežemo z obračanjem, in ne takojšnjim zgrabljanjem v zgrabke po košnji. Le pravočasni in pravilni postopki priprave travne silaže zagotavljajo ekonomičnost prireje mleka. 

V četrtek čez dan se bo delno zjasnilo, sredi dneva in popoldne bodo nastale posamezne plohe. Nekoliko hladneje bo.

Petek bo večinoma sončen. Konec tedna bo več oblačnosti, nekoliko se bo povečala tudi možnost za padavine. Začetek prihodnjega tedna bo predvidoma suh in spet bolj sončen.

 

Deli s prijatelji