SREČA

Srečo ji je prinesla štiriperesna deteljica

Objavljeno 15. julij 2013 17.40 | Posodobljeno 14. julij 2013 21.27 | Piše: S. O.

Hektoliter za ljubiteljsko pesnico Julijano iz Vojnika.

Julijana z vnukinjama Laro in Tjašo. Foto: Sebastijan Ozmec

Avto Slovenskih novic, napolnjen s hektolitrom pijače iz Radenske, Uniona in Laškega, se je zapeljal na celjski konec oziroma v Vojnik in 65-letni upokojenki Julijani Eler privabil nasmeh na ustnice. Julijana je namreč naša naslednja izžrebanka v poletni nagradni igri Vedno na tekočem.

Sto litrov napitkov smo ji dostavili pred družinsko hišo, ki jo je postavila skupaj z možem Alojzom oziroma Lojzijem, kot ga ljubkovalno kliče. Skupaj sta že 40 let, ravno letos sta praznovala to okroglo obletnico. Spoznala sta se potem, ko je Julijana končala gostinsko šolo in se zaposlila v Poštarskem domu na Pohorju. Ker je bil Alojz doma iz Vojnika, sta si v predelu, ki se mu po domače reče Gmajna, po letih trdega dela postavila dom. Pri njiju trenutno živijo še hči Lidija z možem Miranom ter vnukinji Tjaša in Lara, ki sta se prav tako kot Julijana izjemno razveselili našega obiska. Tjaša gre jeseni v osmi razred osnovne šole, Lara pa v prvega. Julijana in Alojz imata še sina Aleša, ki z ženo Ireno ter otrokoma Mihcem in Špelo živi v Mariboru, vedno pa najde čas, da ju obišče.

Julijana si je šele v poznejšem življenjskem obdobju izpolnila mladostniško željo, dokončala šolo za vzgojiteljico in se zaposlila v lokalnem vrtcu, kjer je delala do upokojitve. Tudi zdaj največ časa porabi v skrbi za vnuke, če pa ji ga še kaj ostane, se posveča rožam, redno pa hodi tudi k maši v cerkev v Vojnik. »Ni veliko prostega časa. Treba je skuhati, urediti vrt pa malo okoli hiše. Včasih pa se le usedem in zapišem, kar mi leži na duši,« nam je pojasnila, kako je nastala njena pesniška zbirka Preprosta je beseda, ki jo je izdala v samozaložbi.

Pri njihovi hiši so na Novice naročeni še iz obdobja, ko so bili živi še moževi starši, a tudi ko so zapustili ta svet, so ostale pri hiši, Julijana jih namreč zelo rada prebira: »Brez tega ne gre. Veliko zanimivega je notri, kaj žalostnega in kaj veselega ... Ko zjutraj vstanemo in popijemo kavico, imamo že sveže Novice, saj jih dobimo vsak dan.«

V nagradni igri Vedno na tekočem je Julijana sodelovala samo enkrat in bila izžrebana. Dokler ni videla člankov v časopisu, sploh ni vedela za akcijo: »Mislila sem si, kaj bi zdaj to bilo. Kako so nagrajenci prišli do tega? Ko sem bolj natančno prelistala, sem našla kupon. Bila sem sama doma, mož je bil v trgovini, otroci pa v Italiji, in sem si rekla, da bom izpolnila in poslala, mogoče pa bo kaj sreče. Do zdaj je še ni bilo, upanje pa sem imela. Potem so me poklicali in sploh nisem mogla verjeti. Sprva sem bila bolj tiho, potem pa so mi rekli, da sem bila izžrebana. To je bil pravi čudež. In sem res zelo, zelo vesela. Vsi bomo uživali. Jeseni ima hči 40. rojstni dan, pa tudi zdaj, ko je vroče, se nam prileže pijača.« Mogoče pa je za tekočo nagrado in srečo kriva štiriperesna deteljica, ki jo je imela Julijana spravljeno poleg dokumentov.

Deli s prijatelji