LETO 2015

Srečno novo leto!

Objavljeno 01. januar 2015 08.26 | Posodobljeno 01. januar 2015 08.26 | Piše: STA, P. Pa.

Prvi novoletni dan je pri nas tudi dela prost dan, sicer pa bo dela prostih prazničnih dni v tem letu še pet.

Tokio.

LJUBLJANA – Opolnoči smo se poslovili od starega in vstopili v novo leto 2015. Nekateri so ga pričakali v domačem krogu ali na različnih praznovanjih. Številni so se kljub mrzli noči udeležili silvestrovanj na prostem po slovenskih krajih, kjer so ob glasbenih nastopih z glasnim odštevanjem pričakali polnoč. Polnoč so ponekod oznanili tudi ognjemeti.

Novo leto 2015, dolgo 365 dni, se začenja s četrtkom in se bo s četrtkom tudi končalo. Prvi novoletni dan je pri nas tudi dela prost dan, sicer pa bo dela prostih prazničnih dni v tem letu še pet. Preostalih šest prazničnih dni namreč letos pade na soboto ali nedeljo.

V novo leto po gregorijanskem koledarju po vsem svetu vstopamo opolnoči po lokalnih časih. Na tihomorskih otočjih so tako kot prvi novo leto pričakali že 13 ur pred nami, zahodno od nas pa vstop v novo leto še pričakujejo, ponekod se silvestrske zabave šele začenjajo.

Čestitke predsednikov

Kot je v novoletni poslanici spomnil predsednik republike Borut Pahor, bo letos minilo četrt stoletja od plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo. Takrat je bilo po njegovih besedah milijon razlogov, da bi zaradi nezaupanja iz preteklosti propadli, toda ker smo bili pogumni, smo zmogli. »Tudi danes zmoremo, če smo pogumni,« je poudaril. Naša boljša prihodnost po Pahorjevem prepričanju ni odvisna samo od gospodarske obnove, marveč tudi od miselne prenove.

Predsednik vlade Miro Cerar pa je leto 2015 označil kot prelomno za Slovenijo. V poslanici je poudaril, da kriza, s katero se soočamo zadnja leta, ne bo minila sama od sebe, a se stanje izboljšuje. Vlada bo po njegovem zagotovilu naredila vse, da bomo v novem letu končno obrnili negativne trende. Pogoj za skupni uspeh sta politična stabilnost in vztrajanje pri začrtanih ciljih, je opozoril Cerar.

Deli s prijatelji