DAROVALEC

Srečko že 140-krat daroval kri

Objavljeno 16. november 2017 08.39 | Posodobljeno 16. november 2017 08.39 | Piše: Janez Kuhar

Kar 525 krvodajalcev in 32 prostovoljcev je prejelo priznanja.

Podpredsednik Območnega združenja Kranj Janez Frelih, krvodajalci Ivan Kern, Viktor Erzar in Srečko Blagovič ter Dušan Keber. Foto: Vid Močnik

NAKLO – Rdeči križ Slovenije, območno združenje Kranj, je v osnovni šoli v Naklem pripravilo redno vsakoletno krvodajalsko prireditev, na kateri so podelili priznanja in zahvale zaslužnim krvodajalcem in prostovoljcem za njihovo delo. Prireditev je organizirala Krajevna organizacija RK Duplje. Pripravili so pester kulturni program, med drugim so nastopili plesalci Plesnega kluba Tržič in mladi harmonikar Andraž Aljančič. Program je povezovala Ana Jagodic Dolžan, slovesnosti pa so se udeležili predsednik RKS prof. dr. Dušan Keber, podpredsednik RKS OZ Kranj mag. Janez Frelih, podžupan občine Naklo Jure Renko, predstavnica RKS OZ Koper Marija Jereb in predsednik združenja prostovoljnih krvodajalcev Doberdob Aldo Jarc.

Skupno je krvodajalska priznanja, za različno število darovanja krvi in krvne plazme, prejelo 525 krvodajalcev in 32 prostovoljcev. Krvodajalska priznanja RKS za največkrat darovano kri so prejeli: Srečko Blagovič, ki je kri in plazmo doslej daroval 140-krat, 130-krat Viktor Erzar (ki daruje tudi trombocite od 1976. leta), 120-krat Zoran Sitar in stokrat Ivan Kern. Podelili so tudi priznanje za 90-, 80- in 70-krat darovano kri, osem jih jo je darovalo 60-krat, 14 pa 50-krat.

Imajo 11.922 članov, organiziranih v 30 krajevnih organizacijah, in 271 prostovoljcev.

Na slovesnosti v Naklem so podelili priznanja prostovoljcem. Prejemnice zlatega priznanja so Helena Kalan, Marija Mohar, Marija Teran in Emilija Wolf, podelili pa so tudi osem srebrnih in 20 bronastih priznanj Rdečega križa. Krvodajalstvo in prostovoljstvo sta na območju kranjskega združenja zelo razviti. Imajo 11.922 članov, ki so organizirani v 30 krajevnih organizacijah, ter 271 aktivnih prostovoljcev v krajevnih organizacijah, ki so v prvem polletju skupaj opravili 7000 prostovoljnih delovnih ur.

Deli s prijatelji