NA KOŽO

Sreča

Objavljeno 27. december 2013 23.30 | Posodobljeno 27. december 2013 23.30 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Živimo v svetu,
ki tuje sreče nikoli ne spregleda.

Bojan Budja.

Sreča. Beseda, ki jo v teh dneh najpogosteje izrekamo. Pooseblja stanje duha, za katerega so značilni zadovoljstvo, ljubezen, veselje. Filozofi ji pravijo stanje popolne zadovoljitve in odsotnost vsakršne želje. Okusi so različni, temu primerno pač tudi definicije. In kako vedeti, kdo je zares srečen?

Irci pravijo, da je vsak srečen človek tudi lep. Pričujoče trditve mi doslej še ni bilo dano stoodstotno preveriti, vanjo bom verjel (ali pač ne) šele, ko bom videl obličje onega, ki je na nedavnem eurojackpotu zadel neverjetnih 21 (enaindvajset!!!) milijonov. Pa ne srbskih dinarjev, ampak čisto pravih, zaresnih evrov! Bojda domuje blizu Ljubljane. Če je pameten, bo izpuhtel. Nekam daleč, za vselej. Prvič, ker srečnim ljudem menda ni treba delati. In drugič, ker bo prepoznaven in slaven postal nesrečen. Živimo pač v svetu, ki tuje sreče nikoli ne spregleda. Ker ga moti. Ker ga obvladuje zavist.

Srečo si bomo te dni izrekali različno. Iskreno, s figo v žepu, z igranim nasmehom na ustnicah, s Krjavljevim stiskom roke, s pahorjevsko nežnim dotikom okončinice, z objemi, z eskimskim drgnjenjem nosov. Vedoč, da brez sreče ni ne zdravja ne denarja. Preverjeno. Še včeraj smo na operacijske mize zlezli prepričani, da se bomo zbudili zdravi. In smo se. Tisti, ki se niso, za to tako ali tako niso vedeli. Danes pa poslušam, kako zmotljivi in podkupljivi da so zdravniki. In koliko sreče je treba imeti, da nisi med žrtvami tako imenovanih strokovnih spodrsljajev. Kajpak večinsko nekaznovanih. Pa četudi naj bi pokopali celo enega do dva Slovenca na dan.

Denar in sreča. Tisti, ki pravijo, da ne gresta skupaj, da cekini ne prinašajo sreče, naj novce vrnejo. Nekaj časa je o tej kombinaciji dvomil tudi Oscar Wilde, na koncu pa le priznal: »Ko sem bil mlad, sem zgolj verjel, da je denar najpomembnejša stvar v življenju. Zdaj, ko sem se postaral, to vem.«

Vse se torej začne in konča s srečo, s stanjem duha, ki poskrbi za zadovoljstvo, ljubezen, veselje, tudi zdravje. A nikarte o sreči zgolj sanjati, sicer jo boste prespali. Srečno 2014!

Deli s prijatelji