PRODAJA SE

Šrajbarski turn na prodaj za pol milijona

Objavljeno 20. avgust 2014 20.10 | Posodobljeno 20. avgust 2014 20.12 | Piše: Primož Hieng

Še danes prijave za petkovo dražbo gradu v Leskovcu pri Krškem.

Grad je v precej slabem stanju. Foto: Miran Hladnik

KRŠKO  Ste si kdaj zaželeli, da bi imeli svoj grad? Zdaj lahko sanje uresničite, le če imate na voljo najmanj 510.000 evrov, kolikor znaša izklicna cena za Šrajbarski turn v Leskovcu pri Krškem, kajti morebitni kupec bo moral plačati še davek na promet z nepremičninami. Na ponovno javno dražbo, ki bo 22. avgusta ob 12. uri, se lahko prijavite še danes. Lastnica gradu Šrajbarski turn je Republika Slovenija, torej je državna last, upravljavec pa je ministrstvo za kulturo, ki je tudi razpisalo ponovno javno dražbo. Grad je spomenik državnega pomena in je, kot lahko preberemo v razpisu dražbe, v precej slabem stanju in potreben prenove.

Cena pada

Šrajbarski turn ima štiri trakte z arkadnim dvoriščem in okroglimi stolpi na vogalih, zgradili pa so ga v drugi polovici 16. stoletja. Prvič je omenjen leta 1436 kot celjski fevd, pozneje kot stolp. Vhodno pročelje krasita polkrožno zaključen kamnit portal in trikotna atika. V njem je še vedno ohranjena prvotna kuhinja, prav tako vodnjak v drugi kleti. Objekt je zasnovan kot zahodni elitni del in vzhodni del, kjer je bivala služinčad. V kleti so pomožni prostori, v nadstropju prostori za bivanje, v mansardi pa za hrambo. Objekt je brez stanovalcev in ni v uporabi. V njem so določene instalacije, na primer elektrika in priključek za vodo, na enem delu pa je tudi kanalizacijska cev. Skupna površina gradu znaša nekaj več kot 3800 kvadratnih metrov.

Šrajbarski turn ima pestro zgodovino. »Od srede 17. stoletja grad in posest pridobijo grofje Auerspergi, ki so bili z vmesnimi presledki njegovi lastniki še leta 1903,« preberemo na slovenski Wikipediji. »Vmes so ga Auerspergi, najpomembnejša plemiška rodbina na nekdanjem Kranjskem, že čez en mesec prodali grofu Petru Zrinjskemu. Leta 1685 ga je kupil grof Janez Herbert Auersperg, general v Karlovcu. V posesti Turjačanov je ostal do leta 1903, ko sta ga kupila posestnik Karel Kotnik z Verda in Jožef Lenarčič z Vrhnike. Po prvi svetovni vojni je bil graščak v Šrajbarskem turnu pisatelj Friderik Gagern. Zadnji lastniki so bili Trenzi iz Šentjerneja, ki so grad 1938 preuredili v letovišče.«

Tako kot je pestra zgodovina gradu ter njegovih lastnikov in stanovalcev, je takšna tudi preteklost prodaje tega objekta. Leta 2010 so ocenili, da je vreden 1,4 milijona evrov, dve leti pozneje pa so ceno znižali na milijon in 270.000 evrov.

Po poročanju medijev se je za Šrajbarski turn država že leta 2007 obvezala, da ga bo obnovila in za obnovo zagotovila vsaj šest milijonov evrov. Krška občina je zato iz njega pred leti izselila 20 stanovalcev oziroma štiri družine, očistila objekt in okolico ter naročila konservatorski načrt. Pridobili so tudi interesente, ki bi se vselili v obnovljen grad. Na vse to je v odprtem pismu že leta 2010 opozoril tedanji župan Občine Krško Franc Bogovič, ki je zapisal, »da je napovedana prodaja, pa čeprav brez znanega ali potencialnega kupca, za Občino Krško nesprejemljiva in nerazumljiva poteza ministrstva za kulturo«. Zdajšnji župan Miran Stanko vztraja, da je dogovor z vlado še vedno v veljavi, in dodaja: »Treba je upoštevati, da je bil že pred časom sklenjen sporazum z državo oziroma z vlado, da bo pristopila k obnovi tega gradu. Gre namreč za izpolnjevanje neke zaveze v okviru umeščanja odlagališča NSRAO, in ta obveza, kar se tiče nas in vlade, še vedno drži, saj je napisana na papirju.«

Zgodovino Šrajbarskega turna povezujejo z enim zadnjih lastnikov gradu, sicer pesnikom Antonom Aleksandrom grofom Auerspergom, njegov psevdonim je bil Anastasius Grün – Anastazij Zelenec. Grün je bil na nemškem jezikovnem področju v svojem času čislan pesnik in politik. Rodil se je leta 1806, umrl pa leta 1876. Že kot mladenič se je družil tako s slovenskimi kot nemškimi pesniki in pisatelji. Na Dunaju je spoznal Franceta Prešerna, ki je bil sprva, med letoma 1822 in 1824, njegov učitelj, pozneje pa sta se spoprijateljila in ohranjala stike vse do Prešernove smrti leta 1849. Grün je pokopan v družinski grobnici nad Šrajbarskim turnom, kjer leži tudi njegova žena Marija, ki je bila iz rodbine Attems. Tedaj je bila že znana slikarka bidermajerskih tihožitij in vedut gradu Šrajbarski turn pri Leskovcu.

Deli s prijatelji