USKLAJEVANJE

Sprememba volilnega sistema: Zaresov Gantar zaskrbljen

Objavljeno 02. december 2013 21.20 | Posodobljeno 02. december 2013 21.30 | Piše: P. J.

Predsedniki strank so se danes sestali in spregovorili tudi o spremembah volilnega sistema, dvotretjinska večina, kot pravijo, ni tako daleč.

Pavel Gantar: Predlog SDS o znižanju plač funkcionarjev je premalo ambiciozen

LJUBLJANA – Predsedniki strank so na srečanju pri predsedniku države Borutu Pahorju vendarle dosegli soglasje. Do januarja morajo organi strank obravnavati spremembe volilnega sistema. »Te predvidevajo večji vpliv volivcev – uvedbo prednostnega glasu, dvig praga na pet odstotkov in ukinitev volilnih okrajev,« poroča Delo.

Bodo dosegli soglasje?

Alenka Bratušek je dejala, da se v Pozitivni Sloveniji (PS) strinjajo s spremembo volilnega sistema, o dvigu praga pa morajo še odločati. Janez Janša se je strinjal, da se nakazuje dvotretjinska večina za spremembo volilnega sistema, več pa bo jasno po opredelitvi v organih strank.

Da so začeli pogovore o tem, je bila zadovoljna tudi predsednica NSi Ljudmila Novak. Dejala je, da bi lahko večina soglašala z uvedbo absolutnega preferenčnega glasu, dvigom volilnega praga s 4 na 5 odstotkov in ukinitvijo volilnih okrajev.

»Po 13 letih še nikoli nismo bilo tako blizu, da bi spremenili volilni sistem. To temo smo dali na dnevni red, ker je zadnji čas, da se sistem spremeni tako, da bodo ljudje imeli večji vpliv – in to še pred naslednjimi volitvami,« je dejal Pahor.

Spregovorili so tudi o krizi in odstopu vodstva KPK. Pahor je dejal, da so odstopili tudi zato, ker so ocenili, da so instrumenti, ki jih imajo na voljo, prešibki, da bi učinkovito preganjali korupcijo. Stranke se bodo po besedah Franca Bogoviča glede sprememb zakonodaje na področju boja proti korupciji sestale še enkrat.

Odzivi na volilni prag

Na dvig volilnega praga so se odzvali že nekateri politiki, ki so se morali zaradi preskromnega števila glasov posloviti iz državnega zbora (DZ). Bivšemu predsedniku DZ Pavlu Gantarju več kot očitno dvig za en odstotek ne ustreza.

Deli s prijatelji