PROTI

»Sprejem intervencijskega zakona je treba ustaviti«

Objavljeno 23. junij 2013 18.08 | Posodobljeno 23. junij 2013 18.08 | Piše: Ma. F.

Ukrepa pri izplačevanju nadomestila za primer brezposelnosti in porodniškega nadomestila naj bi po mnenju vlade pripomogla k nadaljnjemu zmanjševanju javnofinančnih odhodkov.

Brez premisleka je podeljevala kredite.

LJUBLJANA – V Solidarnosti in Odboru za pravično in solidarno družbo odločno obsojajo »pritlehno odločanje o intervencijskem zakonu, ki ga je ta vlada sprejela kar na dopisni seji te dni in želi z njim poseči v nadomestila za brezposelnost ter omejiti izplačila porodniškega nadomestila že s prvim avgustom tega leta«.

»Timing« in način sprejemanja takega ukrepa z zniževanjem in omejevanjem nadomestil razumejo kot brezčutno in skrbno prikrito ravnanje, daleč od oči javnosti in dogovora s socialnim partnerji. Z njim vlada surovo posega v maksimalno občutljiva področja najbolj ranljivih in ogroženih skupin v državi, kar brezposelni in matere na porodniškem dopustu po njihovem mnenju nedvomno so.

Obsojajo ravnanje premierke

Ravnanje vlade premierke Alenke Bratušek, ki se ima tudi za socialno usmerjeno in ga v omenjenem segmentu vodi pristojna ministrica iz vrst socialnih demokratov Anja Kopač Mrak, odločno obsojajo in zahtevajo, da nemudoma ustavi napovedane posege v socialno varnost brezposelnih in mater. Ministrica se je v nastopnih izjavah izrecno zavezala, da bo ena njenih prvih nalog sprememba socialne zakonodaje, s katero je kot državna sekretarka v vladi Boruta Pahorja odločno prispevala k nedopustnemu povečanju socialnega razslojevanja in vznika revščine, zato jih take poteze še bolj presenečajo.

Od poslancev v državnem zboru pričakujejo, da bodo ustavili sprejem intervencijskega zakona, od sindikatov ter civilne družbe pa, da bodo »levo« vlado ustavili v njenih namerah.

Deli s prijatelji