DRŽAVNI ZBOR

Sprejeli zakon o državnem poroštvu za TEŠ 6

Objavljeno 18. julij 2012 18.25 | Posodobljeno 18. julij 2012 18.27 | Piše: Mi. S., STA

Državni zbor je z 29 glasovi za in 20 proti sprejel zakon o poroštvu države za posojilo v višini 440 milijonov evrov za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj.

Termoelektrarna Šoštanj.

LJUBLJANA – Med pogoji za sklenitev poroštva je, da se cena projekta ne sme povišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov. Po zakonu bo država ob izpolnjenih pogojih jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki (EIB).

Pred sklenitvijo pogodbe o poroštvu bodo morali TEŠ ter v imenu države ministra, pristojna za energetiko in finance, podpisati pogodbo, s katero bodo določili okvire izvedbe projekta skladno s pogoji vlade. Dogovoriti se bodo morali glede investicijske cene projekta, sklenitve pogodbe s Premogovnikom Velenje o ceni lignita, določiti rok dokončanja projekta, donosnosti projekta in omejitve izpustov CO2.

V TEŠ so prejšnji teden izrazili pričakovanje, da bi lahko posojilo EIB, če bo zakon sprejet na tej seji, začeti črpati z 31. julijem.

Veliko polemik že od začetka projekta

O projektu nadomestnega bloka je že od njegovega začetka – skupščina TEŠ je razvojni načrt s šestim blokom potrdila leta 2004 – veliko polemik. Nasprotniki očitajo posledice na okolje in zdravje ter nepregledno financiranje, medtem ko zagovorniki v projektu vidijo razvoj in delovna mesta ter zagotavljanje zanesljive oskrbe z energijo.

TEŠ 6 naj bi letno proizvedel 3500 gigavatnih ur električne energije. Zaključek pogodbenega poskusnega obratovanja je predviden novembra 2014, TEŠ 6 pa bo po načrtih obratoval 40 let.

V Šaleški dolini so pozdravili sprejem zakona o poroštvu. Direktor Termoelektrarne Šoštanj Simon Tot je obljubil trdo delo, sicer pa verjame, da je časovnica izvedbe projekta izvedljiva. TEŠ 6 bo omogočil nadaljnji razvoj Šaleške doline, ki je tesno povezana z energetiko, pa je poudaril velenjski župan Bojan Kontič.

 

Deli s prijatelji