KLINIČNI CENTER

Sprejel ni niti enega pacienta, pokasiral pa 333 tisočakov

Objavljeno 13. avgust 2013 22.40 | Posodobljeno 13. avgust 2013 22.42 | Piše: S. J.

Medtem ko je zdravnik na mnenje invalidske komisije čakal doma, smo davkoplačevalci zanj odrinili kar zajeten kupček denarja.

V UKC ostajajo previdni

LJUBLJANA – Računsko sodišče je mnenja, da Univerzitetni klinični center (UKC) v Ljubljani ni imel pravne podlage, ko je zdravnika radiologa med postopkom invalidske komisije poslal na čakanje domov. Leta 2006 se je zdravnik zaposlil na gastroenterološki kliniki, maja istega leta pa je prvič odšel na bolniško. Na zdravniškem pregledu so namreč ugotovili, da je radiolog psihiatrični bolnik, zato je bil od maja 2006 izmenično na dopustu in bolniški.

V tem času je obravnaval malo pacientov, pravijo v UKC, medtem pa vir blizu portala Planet Siol.net trdi, da ni sprejel nikogar. V UKC so mu v tem času izplačali za 333.000 evrov plač, regresov in bolniških nadomestil.

Na invalidsko komisijo šele leta 2012

V UKC so pojasnili, da mu zdravniško spričevalo iz leta 2012 ni dopuščalo opravljanja nalog, zato je bil na podlagi spričevala napoten na invalidsko komisijo. V času postopka pa je bil napoten na čakanje na delo doma. UKC pojasnjuje, da delodajalec za napotitev delavca na invalidsko komisijo nima zakonske podlage in tega postopka ni upravičen predlagati, zato je bil na invalidsko komisijo napoten šele lani, čeprav so se njegove težave začele že šest let prej. Dodajo, da bi postopek lahko začel le sam ali pa njegov osebni zdravnik. Čeprav zakon dopušča, da bi se na nenehno bolniško odsotnost radiologa lahko pritožili in ga celo odpustili iz razloga nesposobnosti, se za ta ukrep niso odločili.

Ali delaš ali si na bolniški

Čakanje na delo doma pa ni skladno z zakonom, saj mora delavec delati ali pa biti na bolniški. »Če bolniška odsotnost zdravniku ni bila odrejena, delodajalec nima pravne podlage za odobritev odsotnosti z dela zaradi čakanja na odločitev invalidske komisije. Omenjeni primer bo računsko sodišče obravnavalo kot pobudo za izvedbo revizije v UKC Ljubljana pri pripravi programa za izvrševanje revizijske pristojnosti.«

Že v pokoju

V UKC pa so za omenjeni portal pojasnili, da so se za tak ukrep odločili na podlagi zakonov in tudi zato, da bi zagotovili varnost in zdravje tako delavca kot ostalih zaposlenih.

Zdravnika so sicer julija razvrstili v prvo kategorijo invalidnosti in je že upokojen.

Deli s prijatelji