NA KOŽO

Športna sila

Objavljeno 28. april 2015 00.20 | Posodobljeno 28. april 2015 00.21 | Piše: Rok Tamše

Športna družina ima dovolj zmanjševanja prispevkov iz državne blagajne.

Pomlad pomeni svojevrstno prebujenje v vseh porah življenja. Nič drugače ni niti s športom, čeprav ob izteku pomladi v športih s sezonami, razdeljenimi na jesen in pomlad, zaključujejo svoja tekmovanja. Dejansko pa šport nikoli popolnoma ne zamre, pa tudi če govorimo o tekmovalnem premoru ali dopustu. Ko za kratek čas ugasnejo žarometi v arenah sodobnih gladiatorjev, se začne največji posel za tiste, ki skrbijo, da mašinerija brezhibno teče še naprej; od pridobivanja denarnih sredstev, oblikovanja strategij za prihodnost do likanja javne podobe športnikov in klubov, s katero ob dobrih rezultatih še večajo množico privržencev.

V težkih gospodarskih razmerah je najbolj pereč problem pridobivanja denarja za profesionalne pogone. Pipce so močno priprte ali jih pošteno primanjkuje. Tudi ali pa ravno zato so mnogi športi od nas povsem odvisni od financiranja iz javnega proračuna, torej iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, fundacije za šport in občinskih blagajn. Ob zamenjavi vodstva Olimpijskega komiteja Slovenije, ki razvršča športne panoge v razrede, po katerih so potem deležni večjih ali manjših javnih sredstev, so glas dvignile največje in najbogatejše zveze. Doslej večinoma niso imele večje teže znotraj športne družine, odslej nameravajo igrati vidnejšo in odločilnejšo vlogo.

O tem priča tudi nedavna, zgolj redna skupščina Nogometne zveze Slovenije, kjer je bil prisoten tudi predsednik OKS Bogdan Gabrovec. V nasprotju s svojim predhodnikom ni vzvišen do posameznih panog. Nogometaši, košarkarji, rokometaši, hokejisti, smučarji, atleti in še kdo so se povezali in dvignili glas. Trenutno so marginalizirani v vodstvenih strukturah OKS, zanje preskromni finančni prilivi so že tako in tako tudi dvignili veliko prahu. A kar je najpomembneje; vsi omenjeni hočejo povečati denarni kolač za slovenski šport, ne pa da bi samo obstoječega razrezali sebi v prid. Če kriza pomeni izziv, imajo športniki lepo priložnost, da enotno in odločno nastopijo do države, ki jim zadnja leta redno zmanjšuje prispevke. Že na začetku maja pričakujemo prvo akcijo športne sile.

Deli s prijatelji