NA KOŽO

Športna nacija

Objavljeno 29. avgust 2017 00.35 | Posodobljeno 29. avgust 2017 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Ljudje pred tragikomiko vsakdanjega življenja najraje zbežijo v šport.

Rok Tamše.

Površni spremljevalec športnih dogodkov s slovenskimi aduti že ne more več povsem zbrano slediti vsem možnim tekmovanjem, kjer so naši asi uspešni ali pa odkrito ciljajo na nove podvige. Od nogometašev Maribora smo že kar navajeni, da ob izteku poletja sprožijo evforijo s svojimi rezultati na evropski sceni. V Ljudskem vrtu je spet doma elitna liga prvakov, sploh nevoščljivci temeljito preštevajo zaslužek vijoličnih od nagrad Evropske nogometne zveze in že svetujejo, kam naj naložijo silne milijone.

Medtem se pristni in zvesti navijači iskreno veselijo novih športnih spektaklov. Tudi tistih, ki se obetajo na evropskih prvenstvih v odbojki in košarki. Odbojkarji že branijo srebrno kolajno na Poljskem, Goran Dragić in druščina se bodo pod koši v Helsinkih in Istanbulu podali na pohod proti svoji prvi kolajni z velikih tekmovanj. Ob trenutno najbolj razvpitih mednarodnih dogodkih pa smo spremljali še nogometni derbi med Olimpijo in Mariborom v fantastičnem ozračju pred 13.500 gledalci, kjer razen nekaj pirotehničnih vložkov ni bilo izgredov. Ljudje so uživali v športni predstavi in navijanju, čeprav ni padel gol.

Ljudje pred tragikomiko vsakdanjega življenja najraje zbežijo v šport.


Vse našteto jih vsaj za nekaj časa odvrne od vsakdanjih nebuloznih zgodb iz politike in gospodarstva. Dejstvo je, da šport v glavnem vzbudi pozitivno energijo in čustva, ki jih lahko tudi sicer nezadovoljna množica ponotranji in preprosto uživa v tekmi, polni adrenalina. Gospodarski kazalniki ter politična klima v državi gor ali dol; ljudje imajo poln kufer brezperspektivnega okolja, kjer imajo koristi predvsem nesposobni politikanti in goljufi vseh sort, ki pritlehno delujejo daleč od oči javnosti in naciji vedno znova zarinejo nož v hrbet. V čistem športu je vse transparentno: pred očmi kritične javnosti pokaži, koliko znaš in veljaš. In to potrjuj spet in spet. Seveda kaj takšnega za gnili del slovenske družbe, kjer kupčkajo z umazanimi političnimi točkami, pravili igre in zakoni po svoji meri, ne velja. Šport in vsa spremljajoča dejavnost, ki jo izziva; vse to bi moralo biti vodilo pri zdravem razvoju moderne države, ne pa da so meseci in leta slovenskih življenj zapolnjeni s tragikomičnimi sodnimi lovi na bavčarje, bizarno gradnjo drugega tira, skrivanjem bančnih goljufov itn.

 

Deli s prijatelji