TERAN

Spor s Hrvaško: Tožbo že pišejo

Objavljeno 21. julij 2017 21.50 | Posodobljeno 21. julij 2017 21.50 | Piše: STA, Mo. S.

Obstaja veliko možnosti, da tožbo dobimo, meni kmetijski minister Dejan Židan.

LJUBLJANA – Vlada je danes prižgala zeleno luč za vložitev tožbe proti Evropski komisije glede terana. Kmetijski minister Dejan Židan je v izjavi po seji dejal, da obstaja velika verjetnost, da Slovenija s tožbo zmaga in da tako nedvoumno dokaže, da je Evropska komisija kršila proceduro. »Pri tem delegiranem aktu pa je kršila tudi vsebino,« je dejal Židan.

Slovenija bo na Sodišče EU vložila tožbo zaradi ugotovitve ničnosti delegiranega akta, s katerim je Evropska komisija dodelila izjemo Hrvaški pri uporabi imena teran.
Delegirani akt za dodelitev omejene izjeme je začel veljati ta teden. Za Hrvaško je zgodba s teranom s tem končana, a Slovenija aktu odločno nasprotuje, zato je do konca avgusta napovedala tožbo proti Evropski komisiji, čemur je danes vlada prižgala zeleno luč.

Napisanih je že 35 strani

Židan pričakuje, da bo Slovenija vložila tožbo na Sodišče EU nekaj tednov pred rokom. »Osnutek je že napisan na 35 straneh. Pravnim in drugim strokovnjakom bo sedaj na voljo gradivo, da ga pregledajo in po potrebi izboljšajo,« je dejal. Rok za vložitev tožbe se sicer izteče 19. septembra.

»Odločitvi komisije Slovenija nasprotuje z načeli pravne varnosti, zaupanja v pravo, varovanja pridobljenih pravic, legitimnih pričakovanj, sorazmernosti in medinstitucionalnega ravnovesja. Komisija je tudi prekoračila tudi obseg pooblastil, ki so ji podeljene,« je pojasnil Židan.

Obenem je vlada na današnji dopisni seji pooblastila tudi priznanega odvetnika Rolanda Knaaka iz Münchna, da poleg državnega pravobranilstva zastopa Slovenijo pred Sodiščem EU v tej tožbi. Kot je dejal Židan, je Knaak mednarodno priznani strokovnjak za pravo intelektualne lastnine in že sodeluje pri pripravi tožbe. Minister tudi ocenjuje, da lahko prisotnost Knaaka bistveno pripomore pri zastopanju Slovenije.

Deli s prijatelji