POTRATNO

Spor s Hrvaško požrl
 282 minimalnih plač

Objavljeno 03. marec 2014 12.28 | Posodobljeno 02. marec 2014 19.56 | Piše: Ksenija Koren

Samo za honorarje zunanjih sodelavcev je MZZ lani porabil 223 tisočakov.

Mirjam Škrk je s sporom med Slovenijo in Hrvaško lani zaslužila 63 tisočakov. Foto: Roman Šipič

LJUBLJANA – Reševanje mejnega spora s Hrvaško je za državni proračun precejšen zalogaj. Samo za honorarje zunanjih sodelavcev je ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga vodi Karl Erjavec, lani namenilo več kot 223.000 evrov. Kar je 282 januarskih minimalnih plač (znašala je 789,15 evra). Spomnimo, arbitražno sodišče bo določilo potek meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij. O ratifikaciji smo odločali na referendumu junija 2010, ki je stal 4,3 milijona evrov.

Študija za
60 tisočakov

Lani je delo pri določanju meje najvišji avtorski honorar prineslo nekdanji ustavni sodnici in profesorici mednarodnega prava Mirjam Škrk, ki ji je ministrstvo za sodelovanje v pripravah na zagovor in v postopku pred arbitražnim sodiščem kot sopredstavnici Republike Slovenije nakazalo nekaj čez 63 tisočakov. Dober posel je z arbitražnim sporazumom sklenil tudi Inštitut za narodnostna vprašanja, ki ga vodi Sonja Novak Lukanovič. Za pripravo analiz območij ob slovensko-hrvaški meji so julija lani prejeli 60.000 evrov.

Drago prevajanje gradiva

Za sodelovanje v pripravah na zagovor in v postopku pred arbitražnim sodiščem sta več kot deset tisočakov zaslužila tudi docentka z ljubljanske pravne fakultete Vasilka Sancin in nekdanji slovenski veleposlanik v Zagrebu Milan Orožen Adamič. Lanski honorar Sancinove je znašal 16 tisočakov, honorar Orožna Adamiča pa 11 tisočakov. Precej manj je za sodelovanje v pripravah na zagovor zaslužil Aleš Gabrič s fakultete za družbene vede – lani mu je sodelovanje prineslo 4821 evrov.

Spor med Slovenijo in Hrvaško za mejo je dober posel tudi za prevajalce. Skupaj so prevajalci gradiva za zagovor pred arbitražnim sodiščem lani državo stali 57.000 evrov. Prevajalka Lidija Šega je zaslužila 16 tisočakov, Breda Negro Marinič 13, Simona Sovinc in Tomaž Poličar pa vsak po 12 tisočakov. Izdelava tematskih zemljevidov za arbitražni postopek je Slovenijo lani stala nekaj evrov manj kot deset tisočakov. Gre za bruto zneske.

Deli s prijatelji