24 IZGINULIH ŽRTEV

Spominska maša v Sorici: Več se piše o beguncih kot o pregnanih Slovencih

Objavljeno 06. september 2015 19.57 | Posodobljeno 06. september 2015 19.57 | Piše: STA, S. U.

V Sorici odkrili spominsko ploščo 24 izginulim po drugi svetovni vojni.

SORICA – V Sorici je danes potekala maša z odkritjem spominske plošče v spomin na 24 izginulih žrtev po končani drugi svetovni vojni v vaseh Spodnje Danje, Zgornje Danje, Torka, Ravne in Sorica. »Danes našemu skupnemu spominu vračamo imena tistih, ki so bili zamolčani in nasilno izgnani iz našega občestva,« je v nagovoru dejal predsednik SDS Janez Janša.

Prvak SDS se je na slovesnosti zahvalil vsem, ki so po njegovih besedah vztrajali in imeli pogum, da so danes imena na plošči odkrita in da je, kot je dejal, opravljeno še eno dejanje, s katerim se ti vračajo v naš kolektivni spomin.

Odgovor na vprašanje, kje je pot do sprave v Sloveniji, pa je bil po njegovih besedah jasno nakazan v evangeliju, ki je bil danes prebran pri maši v župnijski cerkvi v Sorici, ki jo je vodil kardinal Franc Rode. »Tisti, ki so bili zaradi strahu dolgo časa nemi, poznajo stvari, naj spregovorijo. In tisti, ki so bili gluhi za to resnico, naj jo poslušajo. Več bo tistih, ki bodo spregovorili, več bo tudi tistih, ki bodo poslušali in slišali,« je dejal Janša.

O rojakih pa kot o kolaborantih

V nagovoru zbranim se je predsednik SDS dotaknil tudi aktualnega dogajanja v zvezi z begunci. Kot je dejal, je danes vsa Evropa v medijski poplavi vesti o tragedijah beguncev in razprav o solidarnosti in sočustvovanji s tistimi, ki so bili nasilno pregnani iz svojih domov.

O tem se, tako Janša, zelo veliko govori in piše, verjetno v enem tednu bistveno več, kot se je denimo v 70. letih govorilo o ženah in otrocih teh vasi, ki so bili v zimskem času nasilno pregnani. »Doživljamo, da isti ljudje, ki so polni besed empatije, sočustvovanja in solidarnosti s sirskimi begunci, kar je prav, v naslednjih stavkih govorijo pravzaprav o lastnih rojakih kot o kolaborantih, ki so doživeli zasluženo usodo, in ki prikrito ali pa zakrito delujejo proti temu, da bi se tudi ti dogodki vrnili v naš kolektivni spomin,« je med drugim še povedal Janša.

Deli s prijatelji