NA KOŽO

Spletkarji in njihova mnenja

Objavljeno 21. januar 2015 23.35 | Posodobljeno 21. januar 2015 23.36 | Piše: Andrej Predin
Ključne besede: komentar

Pači se slika realnosti in ustvarja substrat za negativna čustva.

Andrej Predin. Foto: S. N.

Vsak srednje spreten uporabnik medmrežja bi mi potrdil, da se v neizmernih prostranstvih interneta skrivajo neskončne priložnosti. Majhni so lahko veliki, veliki so lahko božanstva in božanstva lahko padejo z eno samo nepremišljeno objavo na facebooku. Obstajajo posamezniki, ki se v tem virtualnem okolju odlično znajdejo in si v njem postavljajo kraljestva. To so sleherniki z veliko prostega časa, ki imajo mnenja in znanje, kako ta svoja mnenja premrežiti do čim večjega števila ljudi. V nasprotju z avtoritetami, ki delujejo v dejanskem svetu, imajo mnenjski voditelji medmrežja privilegij, da njihovi pogledi in pobude niso obremenjeni z dejansko odgovornostjo, saj se lahko uporabniki kadar koli odklopijo od njihovih trobil, jih ne všečkajo ali ne poslušajo njihovih zvočnih prispevkov.

Prav zaradi tega so njihova mnenja v večini primerov izrazito populistična, umerjena po večini in navadno z namenom pridobivanja simpatij s kolektivnim plesom diskreditacije koga ali česa drugega. Dovolj je že, da zapišejo pomislek o določenem dejanju, navadno izmišljeno teorijo zarote, kar že zadostuje za postavitev sramotilnega stebra. Vetra v jadra jim dajejo všečki in komentarji, ki so precenjeni, a v družbenem sistemu po meri kapitala, ki mora izmeriti prav vse, so postali opravičilo in kategorija vrednotenja, vozlišča, ki so zanimiva za investitorje. S tem so spletni kričači pridobili veljavo, še več, začeli so pronicati v fizični svet, pisati kolumne in pripravljati prispevke. Še naprej živijo v tokovih podatkov in se predajajo slavi površinskih in impulzivnih klikov. Večina jih ima postavljen lasten sistem vrednot in pravil, svojevrstni mikrokozmos resnic.

Nekateri so zgolj odmev podobnih pametnjakovičev iz tujine. Problem njihovega delovanja je v tem, da povzdigujejo mnenja do občih resnic. S tem se močno pači slika realnosti in ustvarja substrat za najrazličnejša negativna čustva. Dogaja se, da se poza antiesteblišmenta spremeni v svoje nasprotje. Mnenja se spremenijo v enote, ki jih upravlja kapital (ne nazadnje je tudi sam denar nekaj virtualnega), resnica pa je itak stvar zornega kota in vse pogosteje moteča. 

Deli s prijatelji