NOŠE

Spet so tu kamniške noše

Objavljeno 13. september 2014 00.16 | Posodobljeno 13. september 2014 00.15 | Piše: Primož Hieng

Starodavni Kamnik bo do konca tega tedna v znamenju narodnih noš.

Noše so v Sloveniji zelo raznolike in pestre, odvisno od posamezne pokrajine. Foto: Primož Hieng

Pred vrati so že 44. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, številne prireditve se bodo zvrstile do nedelje.

Zametki kamniški noš, kot domačini na kratko pravijo tej prireditvi, segajo v leto 1966, ko so pripravili prvi sprevod. Prepoznavnost in odmevnost prireditev Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine razvija skozi paleto med seboj povezanih samostojnih dogodkov, ki segajo vse od razstav, plesnih in pevskih nastopov, koncertov priznanih slovenskih skupin, godb in ansamblov do sejemske prodaje izdelkov domače in umetnostne obrti.

Že včeraj so odprli razstavo Mala maša za suknjo vpraša avtorice Alenke Pakiž, na kateri predstavljajo razvoj in raznolikost vrhnjih oblačil, ki so jih poznali na Slovenskem. Sledila je še razstava Portreti znanih Kamničanov avtorice Brede Capuder.

Slavnostno odprtje prireditve bo danes. Program se bo na Glavnem trgu začel z nastopom otroških folklornih skupin, ob 19. uri pa bo navzoče z glavnega odra nagovoril župan Občine Kamnik Marjan Šarec, nato bo mesto preplavila glasba. Na odru se bodo zvrstili Pero Lovšin, Natalija Verboten, skupine Mambo Kings ter Ognjeni muzikanti, Grajski kvintet, Donačka in druge.

V soboto zvečer bo revijo kostumov in narodnih noš popestril še izbor za naj vrhnje oblačilo z Akademsko folklorno skupino France Marolt. V Parku Evropa bodo v soboto kuhali največjo Etino rižoto, na Glavnem trgu bo 9. tekmovanje harmonikarjev za pokal Dnevov narodnih noš.

Osrednji dogodek letošnjih 44. dnevov bo nedeljska povorka – začela se bo ob 15. uri –, ko se bo skozi staro mestno jedro sprehodilo več kot dva tisoč udeležencev v narodnih nošah. Letos se bodo poleg priznane Akademske folklorne skupine France Marolt in Folklorne skupine Kamnik predstavile tudi skupine iz tujine, in sicer Folklorni ansambel Zagreb-Markovac, Jerusalem folklore ensemble iz Izraela, madžarski Kecskemet dance ensemble, Polokkarit iz Finske ter KUSD Lučka in Društvo Đerđef iz Bosne in Hercegovine.

Prireditev zaznamujejo še tradicionalne kamniške jedi, združene pod blagovno znamko Okusi Kamnika.

 

Deli s prijatelji