LJUBOSUMJE

Spečo ženo s sekiro enajstkrat udaril po glavi

Objavljeno 26. september 2014 19.15 | Posodobljeno 26. september 2014 19.15 | Piše: Aleš Andlovič

Aleksander Begant bo za umor žene sedel celo manj, kot se je pogodil na predobravnavnem naroku.

Alenka Elena Begant Foto: mediaspeed.net

MARIBOR – Šesterica novinarjev je včeraj pred veliko razpravno dvorano mariborskega okrožnega sodišča zaman čakala na predobravnavni narok 45-letnemu Aleksandru Begantu, ki je konec junija letos umoril svojo ženo Alenko Eleno. Že nenavzočnost zagovornika obtoženega in okrožne državne tožilke je nakazovala, da zadeva močno smrdi. Po desetih minutah so se odprla vrata in iz dvorane sta stopila odvetnik Slavko Vesenjak in tožilka Ivanka Slana. Začudena sta domala v en glas dejala: »Kaj ne veste, da je narok že končan? Razglasitev sodbe bo čez 45 minut.«

Negodovanje, da je bil na internetni strani sodišča začetek naroka objavljen napačno, ni zaleglo. Iskati krivca ne bi obrodilo sadov, saj je že vrhovno sodišče s prepovedjo snemanja in slikanja obtoženega Aleksandra Beganta podalo smernice, da je treba morilca zaščititi kot severnega medveda. Če spomnimo, že prvi predobravnavni narok so objavili pet pred dvanajsto. Preveč naključij je, da bi to lahko bila povsem običajna procedura. Želja obtoženega, da bi ostal čim bolj skrit pred javnostjo, se je uresničila. Čeprav nas je na drugi strani prek svojega brata vabil v pripor, kjer naj bi razkril svojo plat tragične zgodbe.

Iz ljubosumja

Zato je obtoženi zgodbo razložil le sodišču, njegov odvetnik Slavko Vesenjak pa jo je povzel z naslednjimi besedami: »Dejanje je storil v želji, da bi zaščitil družino. Leta in leta je sam skrbel za otroke, saj se je žena bolj kot otrokom posvečala službi. Želel je le, da bi družina ostala skupaj.« Potrdil je, kar so poznavalci razmer poudarjali že ves čas, da je obtoženi svojo ženo umoril iz ljubosumja. To je ne nazadnje potrdil tudi v poslovilnem pismu, kjer je zapisal, da se lahko za vse skupaj zahvalijo Mihi.

Tožilka Ivanka Slana je pojasnila, da izvedenec psihiater po vnovičnem pregledu obtoženega Aleksandra Beganta nima drugačnih spoznanj kot poprej, zato so le nekaj ur pred včerajšnjim predobravnavnim narokom podpisali sporazum. Aleksander Begant je priznal krivdo in se strinjal tudi s kaznijo 20 let zapora. Toda z višino kazni se ni strinjala sodnica Danila Dobčnik Šošterič: »Sicer sem dobila podpisano priznanje in predlog 20 let zapora. Vendar na podlagi dokazov, ki so v kazenskem spisu, menim, da 18 let zapora ustreza vsem okoliščinam. Zaradi obsodbe na dolgo zaporno kazen se obtoženega tudi oprosti plačila stroškov postopka.« Odločitev je bila voda na mlin odvetnika Vesenjaka, ki je poudaril, da je znižanje kazni posledica vseh navedenih olajševalnih okoliščin, kot sta dosedanja nekaznovanost in skrb za družino.

Vidno razočarana pa je sodno palačo zapuščala tožilka Ivanka Slana. Ta je že pred razglasitvijo višine kazni dejala, da se bo zoper sodbo pritožila, pa če bo izrečena kazen samo za leto nižja od podpisanega sporazuma. »Seveda se bomo pritožila. Sodno prakso zniževanja kazni ob sporazumih je treba spremeniti,« je še dodala tožilka Ivanka Slana. 


Enajst udarcev s sekiro

Aleksander Begant je spečo ženo Alenko Eleno Begant tragične junijske noči z rjuho pokril čez glavo in jo s topim delom sekire najmanj enajstkrat udaril po glavi. Pri tem ji je zlomil lobanjo in tako močno poškodoval možgane, da je takoj umrla. Zatem je mladoletnima otrokoma napisal pismo, sam pa se z avtomobilom odpeljal do reke Drave, kjer je poskušal storiti samomor. Najprej se je porezal po roki, nato pa skočil v vodo, vendar ga je v bližini Limbuškega nabrežja iz vode potegnil ribič. Odpeljali so ga na psihiatrijo, po treh dneh pa v mariborske zapore. Na podlagi dokazov, ki so v kazenskem spisu, menim, da 18 let zapora ustreza vsem okoliščinam. 

 

Deli s prijatelji