ZAHTEVAJO FOTOGRAFIJE

Specializirani tožilci zaradi Jakiča preiskujejo novinarje

Objavljeno 07. januar 2014 12.52 | Posodobljeno 07. januar 2014 12.59 | Piše: P. J.

Šokirani nad zaprosilom, da jim naj posredujejo fotografije, so odgovorili: Nimate pametnejšega dela?

Furlanovi bi radi analizirali neobdelane fotografije z novinarske konference obrambnega ministra Romana Jakiča.

LJUBLJANA – Specializirano državno tožilstvo pod vodstvom Harija Furlana od častnika Finance zahteva, da jim pošljejo vse fotografije, ki so jih posneli na tiskovni konferenci obrambnega ministra Romana Jakiča po hišnih preiskavah, ki so potekale 12. decembra lani.

Kaj se gredo Furlanovi?

Preiskovalci so ravno včeraj zaslišali novinarko Večera Damijano Žišt, ki je prva poročala o hišni preiskavi na Jakičevem domu. Od nje so želeli izvedeti, kdo ji je izdal informacijo o hišni preiskavi, vendar se je novinarka sklicevala na novinarski kodeks, po katerem ji tega ni treba storiti. Včeraj je celo dejala, da bo svoj vir varovala do smrti.

Nad zaprosilom, ki so ga prejeli, so na Financah šokirani. Kot poročajo, so Furlanovim, ki bi se morali ukvarjati s pregonom najhujših oblik kriminala, odgovorili: »Nimate pametnejšega dela? Ali se specializirano tožilstvo že ukvarja z dogajanjem v ACH (sum oškodovanja upnikov) in zakaj ne?«

Na kocki

Spomnimo, Roman Jakič je dva dni po preiskavi, ki se je zgodila na njegovem domu, podal ovadbo zaradi odtekanja informacij. »Zato, ker se je pred mojo hišo prej pojavila novinarska ekipa kot predstavniki Nacionalnega preiskovalnega urada – za kar niso krivi novinarji, da ne bo nesporazuma –, sva z odvetnikom zaradi odtekanja informacij vložila kazensko ovadbo zoper neznano osebo.« Kazensko ovadbo je podal že 16. decembra.

Jakiča preiskujejo zaradi sumljivih poslov pri gradnji športnega centra Stožice. Takrat je bil direktor Zavoda Tivoli. Zaradi vpletenosti v omenjene posle pa se mu ne maje le ministrski stolček, temveč je pod vprašajem tudi njegova kandidatura na majskih volitvah za Evropski parlament. Roman Jakič je bil namreč še pred dobrim mesecem resen kandidat za nosilca liste.

Deli s prijatelji