UMIK

Špageti brez glutena, a z bakterijami stafilokokov

Objavljeno 24. april 2012 13.38 | Posodobljeno 24. april 2012 13.38 | Piše: T. L.

Špagete vrnite v trgovino, upravičeni ste do povračila kupnine.

Bakterije stafilokokov so lahko potencialno nevarne za zdravje potrošnikov.

LJUBLJANA – Zaradi prisotnosti bakterij stafilokokov podjetje dm drogeriemarkt, d. o. o., iz prodaje umika brezglutenske špagete, blagovne znamke Schär, sporočajo iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Bakterije stafilokokov so lahko potencialno nevarne za zdravje potrošnikov.

Povzročajo lahko gnojna vnetja in sepse

Podatki o živilu
Živilo: špageti brez glutena 500g
Prodajalec: trgovska veriga dm drogerie markt
Blagovna znamka: Schär
Proizvajalec: Dr. Schär, Italija
Lot/serija: vsi
Rok uporabe: vsi
Neto količina: 500 g

Stafilokoki spadajo med rod grampozitivnih, negibljivih in nesporogenih aerobnih ali fakultativno anaerobnih kokov (okroglih bakterij) v grozdastih skupinah, ki lahko povzročajo gnojna vnetja in sepse. Rod stafilokokov zajema 34 različnih vrst. Večina vrst stafilokokov je sicer človeku nenevarnih, saj so del normalne bakterijske flore na koži in sluznicah. Nekatere vrste stafilokokov, ki živijo v drugih organizmih, lahko s toksini, ki jih izločajo, povzročajo bolezni. Njihovi toksini so tudi pogost vzrok okužb s hrano, saj se te bakterije razmnožujejo v neprimerno shranjeni hrani.

Staphylococcus aureus – imenovan tudi zlati stafilokok – je najpogostejši vzrok stafilokoknih okužb. Staphylococcus aureus je bakterija, ki je pogosto del kožne flore, najdemo pa jo tudi v nosu in žrelu. Njeni toksini škodujejo prebavnemu traktu, kar lahko privede do bruhanja ali driske. Prenaša se kapljično (s kapljicami) pri kihanju in kašljanju.

Špagete vrnite v trgovine

Iz dm sporočajo, naj vsi, ki imajo doma Schär špagete brez glutena, te vrnejo v trgovine dm drogerie markt Slovenija, kjer vam bodo vrnili kupnino.

 

Deli s prijatelji