POLITIČNA JESEN

Sovražniki Janše se krepijo, a zmagala bo desnica, Janković pa jeseni v arest?

Objavljeno 12. junij 2014 09.07 | Posodobljeno 12. junij 2014 09.08 | Piše: Katja Cah

Že novembra lani je naznanil padec vlade Alenke Bratušek. Več kot odličen razlog, da smo prekaljenega astrologa, Ljubljančana Staneta Padežnika, ponovno obiskali in izvedeli, kakšna bo slovenska politična jesen.

Foto: Igor Zaplatil

Letošnja pomlad je res svinčeno težka, kot ste napovedali. Po vaši razlagi nad državo žari t. i. kardinalni križ, torej točno določene kozmične sile planetov, ki se križajo in delujejo rušilno.

Tako je, kardinalni križ, ki ga sestavljajo planeti Mars, Uran, Pluton in Jupiter, še vedno tolče po Slovencih, zato smo tako vznemirjeni. V takšnih obdobjih se dogajajo kratki stiki, norosti, saj so naši odzivi preveč čustveni. Pod vplivom kardinalnega križa smo bili tudi junija 2011 v času treh mrkov, prav takrat, ko so bili trije referendumi in so padli tudi vsi trije zakoni.

Ali za katera od zodiakalnih znamenj lahko rečete, da so manj dovzetna za astrološke pritiske z neba?

Kardinalna znamenja, torej oven, rak, tehtnica in kozorog, se odzivajo najbolj intenzivno, čustveno, zato najbolj trpijo. So najbolj na udaru. To velja tako za osebe kot pravne subjekte. Pasivna oziroma bolj fiksna znamenja pa reagirajo mirneje in načelno – to so bik, lev, škorpijon in vodnar. Imamo pa tudi spremenljiva znamenja, dvojčka, devica, strelec in ribi. Ti so ponavadi omahljivci in se bolj ali manj prilagajajo, čakajo na svojo priložnost, torej niso akterji oziroma pobudniki kot kardinalci.

Bratuškova bo ponovno zelo dejavna.

Novembra 2013 ste z astrološke karte razbrali, da bo premierka Alenka Bratušek odstopila. Kaj se bo zgodilo z njo v prihodnje?

Žal sem imel prav, da bo odšla z vodilnega položaja v državi. Vrnila pa se bo na politično prizorišče, saj se lahko okrepi, ko bo Mars, njen dominantni planet, ponovno zelo močen, od 26. julija do 13. septembra. To pomeni, da bo imela Alenka Bratušek v drugi polovici avgusta še dodatno energijo, ko bi znala narediti še kakšno ugodno potezo, ki sicer sodi med tekoče posle premierke. Bojni aspekt med Marsom in Saturnom namreč krepi tiste, ki se vračajo v akcijo. Resda so takrat počitnice, vendar bo Bratuškova ponovno zelo dejavna.

Kakšna je prihodnost njene nove stranke, nastale po razpadu PS?

Vsekakor ima možnost za uspeh, ker je od 3. maja med drugim izpostavljena močnemu vplivu Venere. Simpatije ljudi do nje rastejo in še bodo. Morda se jim smili, ker je takole izvisela.

Kdo bo prevzel oblast, vodenje vlade?

To je težko reči. Morate vedeti, da se bo v avgustu za Slovenijo iztekel dveinpolletni ciklus iskanja ravnotežja, obdobje oziranja na Evropsko unijo, morda celo prevelike neodločnosti, pa tudi nezadostne moči, da bi ubrali samostojno pot. Kar govori Bratuškova, je le dišeče razpršilo za prostor, lepo govori, a je daleč od resničnih razmer.

Si težko priznamo, da smo duhovno in gospodarsko gledano podložniki največjih svetovnih organizacij ne le v Evropski uniji, temveč tudi ameriških?

Ja, seveda, ker je težišče dogajanja v horoskopu Slovenije, sicer rakice, na odvisnosti od zunanjega sveta. Jeseni se sicer začne boljši in močnejši ciklus, ki bo spet trajal približno dve leti in pol. Progresivna luna bo vstopila v znamenje škorpijona. To pomeni, da se moramo ozreti vase in opreti na svoje sile, naravna bogastva in najbolj pogumne ljudi.

image
Foto: Igor Zaplatil

Katero bo prvo prijetnejše obdobje?

Prvo konstruktivno obdobje za Slovence bi lahko bilo med 6. julijem in 4. avgustom. Prvi datum, ko je nedelja in je luna v tehtnici, dominira pa planet Merkur, bi bil ugoden tudi za volitve in povezovanje političnih skupin. Vlada, izvoljena pred tem datumom, bi bila kratkega diha, neučinkovita.

Kdaj je naslednja dobra priložnost za volitve?

Od 4. ali še bolje 12. avgusta, če je to sploh mogoče, pa do 14. septembra. Takrat bosta Merkur in Jupiter v konjunkciji v levu, kar je zelo dobro za volitve in stabilizacijo, da še vedno lahko naredimo dober vtis na tujino

Šele po 4. juliju bomo normalno zadihali. 

Kaj pa konkretni vladni ukrepi, kdaj bi se lahko zgodili?

Za konstruktivne gospodarske ukrepe bi bil najboljši čas od sredine oktobra do sredine novembra. Travme slovenskega naroda oziroma države se bodo vlekle od sredine maja do 18. junija. Še bodo zapleti, konflikti v strankah. Nič prav pametnega. Šele po 4. juliju bomo normalno zadihali in misli se bodo zbistrile. Takrat se za nas začne tudi nov, osemindvajsetletni ciklus – če imam pravo minutažo razglasitve samostojne Slovenije – ko bo sodelovanje med ljudmi dobro in tudi narod bolj zadovoljen.

Kdo bo na čelu vlade? Ženska ali moški?

Najverjetneje moški. Vprašajte me raje, ali bodo zmagale stare ali nove sile.

Nove stranke so še prešibke

Prav, pa povejte, prosim.

Bojim se, da so nove stranke še prešibke v sebi, pa čeprav bi bile volitve oktobra ali še pozneje. Edina možnost za zmago mladih strank je, da bi pridobile uspešnega, vplivnega, izkušenega, karizmatičnega in predvsem uravnoteženega človeka iz tujine. Tip Petra Kraljiča. Uvoženega Slovenca, ki ni obremenjen s slovenskimi zdrahami. Stare politične sile bodo zelo močne od mlaja, 26. julija, pa vse do 13. septembra. Takrat bo planet Mars v škorpijonu in kaže na moč tradicionalnih politik.

Bodo zmagali desni ali levi – SDS, SD, morda PS v novi preobleki?

Dokler bo imela SD takšnega predsednika, kot ga ima, stranka ne bo dosti pridobila. Že če sami primerjate Igorja Lukšiča in Boruta Pahorja, boste dobili odgovor, zakaj. Ve se, kdo od njiju zna govoriti, se približati ljudstvu. Volivci si bodo želeli novih zgodb, svežih obrazov in drugačne retorike, ki ne bo tako zelo povezana s preteklostjo. /opomba uredništva: intervju je potekal v času, ko je SD še vodil Lukšič/.

Novembra lani ste dejali, da je Janez Janša svoje v politiki bolj ali manj naredil, a kot kaže, še zdaleč ni tako. Njegova stranka se je kljub sodnim procesom zelo okrepila.

Janša ima prehod Saturna na področju zapora in obsodbe, zato bo še do konca letošnjega leta težišče na teh segmentih. Sodni mlini bodo še nekaj časa mleli. Ne verjamem, da bi lahko spet prevzel oblast, tudi če se bo pojavil na volitvah. Težava pri njem je, da preveč pogreva preteklost in iz njegovih ust kar naprej prihajajo očitki na račun drugih. Od vsega tega smo vsi že zelo utrujeni. Mislim, da imamo dovolj obtoževanja.

image
Foto: Igor Zaplatil

Vprašanje, javnomnenjske raziskave kažejo drugače. Bo šel v zapor?

Ja, pri nas je mogoče, da bo šel v zapor. Se vam ne zdi? Glede na to, kakšno pravosodje imamo, ni bilo pričakovati drugega, kot da bo pritožba na vrhovnem sodišču padla. Tukaj ne gre za pravičnost, ampak že za sam sistem – princip. Ni mogoče, da bi bil Janša oproščen. Njegovi sovražniki oziroma ljudje, ki mu kaj zamerijo, se bodo še okrepili. Tudi med pravosodnimi počitnicami. Najverjetneje bo šel vsaj malo sedet, tako kot v stari Jugoslaviji.

Ni mogoče, da bi bil Janša oproščen.

Kdaj?

Obremenilne aspekte, ki ga lahko privedejo v zapor, bo imel najpozneje v drugi polovici poletja, nato pa ga septembra čaka izjemen boj z nasprotniki, ki ga želijo potunkati. Seveda bo sam prav tako dal na svetlo določene podatke proti njim. Zanimivo turbulentno obdobje se kaže že ob vplivu Merkurja pred polno luno 13. junija. Janša bo napel vse sile od 26. julija do septembra, da bi še koga obremenil, a ne po krivici. Raziskovanje mračne preteklosti se še ni končalo.

Kaj pa se bo zgodilo z Zoranom Jankovićem, bo prav tako šel za zapahe?

Glede na njegov rojstni datum menim, da ja. Kardinalni križ udriha tudi po njem, zato ni čudno, da se je v tem obdobju odzival zelo nerazumsko. Rojen je namreč v času polne lune, zato se večkrat odziva pretirano čustveno. Dodatno obremenjen bo v juliju, ko bo Mars v tehtnici. Takrat se že lahko zgodi sodna obravnava, ki ga lahko močno obremeni. Prej ali slej bodo našli kaj, zaradi česar bo obsojen. Niti vplivne sile iz zakulisja mu ne bodo pomagale. Še en udarec bo dobil po 26. oktobru, ko bo planet Mars vstopil v znamenje kozoroga. Sledilo bo sistematično tolčenje po njem. To bo tudi konfliktno obdobje za vso državo.

Prej ali slej bodo našli kaj, zaradi česar bo obsojen.

Zakaj?

Zaradi pritiska na uslužbence v državni upravi in zdravstvu. Odprlo se bo precej žgočih problemov. Imeli bomo reformo brez reforme, začarani krog. Tisto, kar bi moralo biti že zdavnaj urejeno, še zdaj ni in ne bo. Jesen bo zelo vroča – po začetni pozitivni evforiji septembra, ko bo Mars v strelcu, in v začetku oktobra se bo nadaljevalo mučno vrtanje po starih grehih.

image
Foto: Igor Zaplatil

Lahko kaj več poveste o svetlejših obdobjih?

Seveda, saj ne bo vse črno. Od 4. oktobra imamo retrogradni Merkur v škorpijonu. Veste, kaj to pomeni? Obdobje bo sijajno tudi za preiskovalce in kriminaliste. To bo čas dveh mrkov, tako kot aprila letos, ko sta Slovenijo in njene državljane spravila na kolena, a oktobrska mrka bi lahko našo državo spet postavila na noge, vendar se bomo morali varovati slepih strankarskih interesov, ki je ne postavljajo na prvo mesto. Decembra takoj po miklavžu se kaže presenetljivo bogato obdobje za finance v povezavi s proračunom. Verjetno bodo dobro prodali kakšno državno podjetje.

Zdaj kaže bolj proti desni sredini. Ta ima več možnosti za zmago.

Ali bodo krmilo prihodnje vlade prevzeli levičarji ali desničarji?

Ponavadi se izmenjavajo. Zdaj kaže bolj proti desni sredini. Ta ima več možnosti za zmago. Od starih strank zagotovo NSi prav zaradi predsednice, ki ni izgubila ugleda, zna odlično govoriti in ljudem pihati na dušo. Desnosredinski opciji se lahko uspešno pridruži kakšna nova mlada politična sila. Šoltesova stranka bi morda lahko prodrla v ospredje, a se bo morala znati bolje in hitreje povezovati.

Z reševanjem težav se mudi in se bo zelo mudilo, če vas prav razumem.

Tako je. Čas ne bo na strani nobenega od oblastnikov, saj se bo ljudstvo začelo uspešno upirati. Pritisk na proračun bo oktobra še posebno močan. Med novo vlado in javnimi porabniki bodo trda in kruta pogajanja. Spet bo kakšen revolt, demonstracije. Prav zato pravim, da bi morale biti volitve nujno najpozneje 6. julija. Pozneje ko bodo, slabše bo za vse. Politiki v tej izjemni situaciji ne bi smeli imeti nobenih počitnic, sploh ne avgusta, zdaj ni čas za dopustovanje! Sam jih tudi že nekaj let nisem imel, ker rad delam. Prepričan pa sem, da se bodo poslanci pritožili, če bodo ostali brez dopusta – seveda z argumentom, da takrat ni doma dovolj volivcev.

Drugi neprijetni pretres bo v drugi polovici avgusta.

Pa če pustiva politiko v njenem kotlu, ali lahko napoveste, kdaj se bo narava razjezila in nam po svoje sporočila, da stopicljamo po čudaških stranpoteh?

V težkem jesenskem obdobju v času mrkov se bodo seveda prav tako dogajale naravne nesreče. Tudi že prej – okrog 12. julija ob polni luni v kozorogu – nas najverjetneje čaka precejšnja sprememba vremena, neurja. Ob prazni luni 26. julija bo Mars vstopil v škorpijona in zna sprožiti hude poletne nevihte, orkanske vetrove, deroče vode pa tudi potrese. Drugi neprijetni pretres bo v drugi polovici avgusta, ko bosta Mars in Saturn skupaj ustvarjala rušilno energijo. Skratka, kar zadeva naravo, poletje prav tako ne bo prav mirno.

Deli s prijatelji