KULTURNI DRUŠTVI

Sova zaznala zagovornike radikalnega islama

Objavljeno 05. september 2014 14.11 | Posodobljeno 05. september 2014 14.11 | Piše: STA, Ma. F.

Agencija je zasledila vsaj dva pridigarja, ki sta v regiji zelo znana in delujeta na relaciji Dunaj–BiH, enega izmed njiju pa so bošnjaški organi povezovali s terorističnim dejanjem.

LJUBLJANA – Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je po neuradnih podatkih Dela že pred leti zaznala dve kulturni društvi, v katerih se združujejo domnevni zagovorniki radikalnega islama. Eno od teh je leta 2011 obiskal Bilal Bosnić, ki je bil v BiH v sredo aretiran zaradi domnevnega terorizma.

Kot še piše današnje Delo, je Sova leta 2012 ugotavljala, da zagovorniki radikalnega islama še ne pomenijo neposredne grožnje nacionalni varnosti Slovenije, kar pa bi se po ugotovitvah agencije v prihodnosti lahko spremenilo. Ljubljanski kulturni društvi namreč obiskujejo pridigarji, ki imajo osebne stike z osebami na Balkanu in v delu Evrope, ki promovirajo nasilje proti Zahodu. Društvi se imenujeta El-Iman in Ensarud-Din.

Organi povezani s terorističnim dejanjem

Agencija je po informacijah časnika zaznala vsaj dva pridigarja, ki naj bi imela stike z navedenima društvoma. Gre za pridigarja, ki sta v regiji zelo znana in delujeta na relaciji Dunaj–BiH, enega izmed njiju pa so bošnjaški organi povezovali s terorističnim dejanjem, za katerega je bil obsojen njihov državljan, kar je pridigar javno zanikal.

Precej bolj javen je bil obisk enega od neformalnih vodij vahabistične struje muslimanske skupnosti v Bosni in Hercegovini Huseina Bilala Bosnića, ki je januarja leta 2011 pridigal na odprtju sunitske molilnice (ali mesdžida) v Ljubljani. Prav Bosnić je bil po poročanju tamkajšnjih medijev skupaj s še 14 osebami v sredo aretiran v BiH zaradi domnevnega terorizma oziroma financiranja teroristične dejavnosti, javnega spodbujanja takih dejavnosti in novačenja zanje ter organizacije teroristične skupine.

Vsi trije pridigarji veljajo za pomembne voditelje vahabitov v BiH, pri čemer pa predstavniki te struje zavračajo tako imenovanje, češ da so vsi muslimani muslimani.

Deli s prijatelji