TURIZEM

Sosedje rešujejo slovenski turizem

Objavljeno 29. februar 2012 13.25 | Posodobljeno 29. februar 2012 13.22 | Piše: S. J.

Letošnji januar je bil uspešnejši kot lanski.

V Mestni občini Ljubljana so decembra lani zabeležili desetino vseh prenočitev turistov, kar predstavlja 11 odstotkov več kot decembra 2010.

LJUBLJANA –  Turistični delavci se lahko letos pohvalijo z izredno uspešnim januarjem. Turistični nastanitveni objekti so januarja letos beležili kar štiri odstotke več prihodov turistov in dva odstotka več prenočitev kot januarja lani. Domači turisti so ustvarili za tri odstotke, tuji turisti pa za dva odstotka več prenočitev.

Vodijo Italijani in Hrvati

Tuji turisti so ustvarili skoraj 60 odstotkov vseh prenočitev, za največ teh se lahko zahvalimo Italijanom in Hrvatom, ki so skupaj ustvarili skoraj 50 odstotkov prenočitev. Nekaj so pridali še Avstrijci, Srbi, Rusi in turisti iz BiH in Nemčije.

Letos nas je v primerjavi s prejšnjim letom obiskalo več Avstrijcev, Rusov, Nemcev in Hrvatov, turisti iz Srbije in Italije pa nam letos niso tako naklonjeni, saj je pri nas prenočilo šest odstotkov manj Srbov in devet odstotkov manj Italijanov kot lani.

Toplice so zakon

Še vedno je najpopularnejši zdraviliški turizem. Občine s toplicami beležijo kar 40 odstotkov vseh prenočitev, tesno jim sledijo gorske občine z 32 odstotki prenočitev. Obmorske občine so imele za 13 odstotkov nočitev manj kot januarja lani, prestolnica Slovenije pa se lahko pohvali s približno enakim številom prenočitev kot lani.

Največ turistov še vedno najraje biva v hotelih, tem sledijo apartmaji in počitniška naselja.

Deli s prijatelji