PONOČI

Sosedje Martino
 rešili pred ognjem

Objavljeno 27. julij 2014 21.45 | Posodobljeno 27. julij 2014 21.45 | Piše: Aleš Andlovič

Včeraj nekaj po polnoči pogorelo gospodarsko poslopje v Laporju.

LAPORJE – »Seveda imamo v vasi mnenje o tem, kdo bi bil sposoben narediti kaj takšnega,« nam je dejala prebivalka Laporja, majhne vasice nedaleč od Slovenske Bistrice. O imenih ni hotela govoriti, a je v isti sapi pripomnila, da je tudi na njihovem dvorišču pred dvajsetimi leti gorelo, le nekaj let zatem tudi pri sedaj že pokojnem sosedu. Tokrat so ognjeni zublji izbruhnili na gospodarskem poslopju 79-letne Martine Sagadin. Ženica je več kot dvajset let sama živela na kmetiji, zadnja leta je svoje njive in travnike oddajala v najem, saj jih zaradi starosti ni bila več sposobna obdelovati.

Bilo je nekaj minut čez polnoč, ko so sosedje opazili, da se iz sosedovega gospodarskega poslopja vije gost dim. Nemudoma so na pomoč poklicali gasilce. Medtem so se lotili reševanja gospodarice, ki je v stari hiši živela povsem sama. Z možem Karlom, ki se je smrtno ponesrečil s traktorjem pred dvajsetimi leti (kot zanalašč je prav danes obletnica njegove smrti), namreč nista imela otrok. Ker so sosedje vedeli, da Sagadinova živi sama, so jo začeli iskati. Toda vhodna vrata njene hiše so bila tesno zaklenjena in le odločnosti soseda, ki je vdrl skoznja, se gre zahvaliti, da so upokojenko sploh rešili pred zublji. Kot smo izvedeli, naj bi se bil v času reševanja po hiši že vil gost dim, tako da je ženica v zadnjem hipu pobegnila pred mučno smrtjo.

Ko so na kraj požara prispeli gasilci, je bil dobršni del 450 kvadratnih metrov velikega gospodarskega poslopja že v ognju. Čeprav so se z zublji borili člani petih društev, gospodarskega poslopja niso mogli rešiti. Še dobro, da so preprečili, da bi se ogenj razširil na hišo, ki se drži gospodarskega poslopja ali celo po suhi travi na sosednjo hišo. Kot smo izvedeli, je ogenj povsem uničil traktor, nakladalko in puhalnik za seno. Od gospodarskega poslopja je tako in tako ostalo bore malo, gasilci pa so morali zaradi možnosti, da bi ogenj ponovno izbruhnil, intervencijo opraviti tudi včeraj opoldne. Vso prestrašeno Martino Sagadin so začasno odpeljali k daljnim sorodnikom, a smo izvedeli, da je že včeraj opoldne izrazila željo, da bi se vrnila na svojo domačijo.

Pogorišče so si včeraj dopoldne ogledali tudi forenziki mariborske policijske uprave. Sicer izsledki še niso javni, a po naših podatkih je velika verjetnost, da je bil ogenj podtaknjen. Ker priletna ženica naj ne bi imela sovražnikov, se po vasi širijo takšne ali drugačne zgodbice. Omenja se tudi, da je ogenj v lesenem delu gospodarskega poslopja Sagadinovih položil isti storilec, ki je pred slabima dvema tednoma zakuril ogenj v vikendu v Hošnici. Prizorišča loči le slabih pet kilometrov, a poti za požigalcem so že pred štirinajstimi dnevi vodile v Laporje. Je na delu nov požigalec ali se je požigalec Lesi (ime je dobil, ker se vedno znova vrača na stara mesta požigov) preselil iz okolice Lenarta v okolico Slovenske Bistrice. »To zagotovo ni požgal Lesi, saj sta kraja vse preveč narazen,« je prepričana domačinka. 

Deli s prijatelji