ZUBLJI

Sosedin klic rešil petčlansko družino

Objavljeno 03. februar 2012 08.50 | Posodobljeno 02. februar 2012 21.41 | Piše: Mihael Korsika

Na Pohorju je zagorela hiša, v kateri so spali Hohlerjevi.

Zgorela sta tudi dva starodobnika (foto: Marko Feist).

KOROŠKA VAS – Medtem ko so bile oči vse države usmerjene v Vipavsko dolino, kjer je besnela orkanska burja, se je v noči na četrtek prava drama odigrala na drugem koncu Slovenije, na Zreškem Pohorju. V odročni Koroški vasi na Pohorju je okoli pol enajstih zvečer zagorela hiša, v kateri sta bila lesarska delavnica in stanovanje mlade petčlanske družine. Ko so jo ognjeni zublji začeli uničevati, sta 37-letni Matjaž Hohler, njegova tri leta mlajša žena Janja in njuni trije mladoletni otroci mirno spali.

Da so preživeli, se verjetno lahko zahvalijo le sosedi. »Soseda nas je poklicala po telefonu in nas zbudila. Rekla je, da se ji zdi, da pri našem sosedu nekaj gori. Ko sem šel pogledat, sem videl, da gori naša hiša. Če bi dobili klic 10 minut pozneje, ne bi več prišli iz hiše,« je prepričan Matjaž.

Z Janjo sta seveda najprej rešila tri otroke, 7-letno Tamaro, 8-letno Rebeko in 12-letnega Aljaža, nato je Matjažu uspelo rešiti še družinska avtomobila, zatem pa vstop v gorečo hišo ni bil več mogoč. Vse ostalo se je spremenilo v prah.

Gašenje na –18

Od klica na pomoč do prihoda gasilcev iz kar petih okoliških prostovoljnih gasilskih društev je po oceni gasilca Pavla Črešnarja iz Prostovoljnega gasilskega društva Gorenje minilo le okoli 10 minut. Pri gašenju požara, ki je popolnoma uničil skupaj 800 kvadratnih metrov delavnice in okoli 100 kvadratnih metrov stanovanja, je sodelovalo 80 gasilcev z ducatom gasilskih vozil. Zaradi hudega mraza in močnega severnega vetra so se spopadali z resnično ekstremnimi razmerami.

Ponoči je bila temperatura namreč okoli sedem stopinj pod lediščem. »Nekdo je imel ob sebi instrument, ki je pokazal, da je bil občutek na koži zaradi vetra takšen, kot da bi bila zunanja temperatura minus 18 stopinj Celzija,« je poudaril Pavel. »Takoj ko smo zaprli ventil, je zmrznil. Zmrzovali so tudi razpršilci. Voda je zmrzovala na uniformah, tako da so gasilci komaj hodili v zamrznjenih oblekah. Dejansko je vse zmrzovalo,« se skoraj nadčloveških naporov spominja Pavel.

»Les je bil popolnoma suh, saj je imel lastnik notri sušilnico lesa. To je tako kot bencin,« je še dodal Pavel. Matjaž je grobo ocenil, da je imel v delavnici od 3000 do 4000 kvadratnih metrov lesenih opažev. V njej sta bila popolnoma uničena tudi dva avtomobila starodobnika.

Gasilci so bili v akciji do zgodnjih jutranjih ur, kljub hitri intervenciji pa od hiše razen zidov ni ostalo prav dosti. 
Ko smo v dopoldanskih urah prišli na kraj požara, so kriminalisti zaključevali delo, medtem ko so gasilci in prijatelji, ki so priskočili na pomoč, še vedno delali s polno paro in pospravljali pogorišče. »Policija ocenjuje, da je škode za okoli 300.000 evrov. Hišo bo verjetno treba podreti do plošče in zgraditi popolnoma na novo,« meni Matjaž.

Trije otroci so trenutno pri ženini sestri, medtem ko Hohlerjeva še ne vesta, kje bosta poiskala začasni dom. »Nekam bomo šli stanovat, imamo dosti prijateljev, ki so nam pripravljeni priskočiti na pomoč,« je optimističen Matjaž, čeprav je pred družino negotova prihodnost. Hiša je zgorela, oba z ženo sta delala v delavnici, ki je prav tako ni več. Najhujše pa je, da so zadnjih 10 let vsa sredstva vlagali v hišo. »Lani smo naredili še fasado, zdaj pa bo treba vse začeti znova.« 

Deli s prijatelji