SUBVENCIJE ZA PREVOZE

ŠOS ima dovolj: na voljo 24 ur časa, protesti niso izključeni

Objavljeno 15. maj 2014 19.36 | Posodobljeno 15. maj 2014 19.36 | Piše: STA, A. L.

Za prevoz z vlakom bodo morali študenti in dijaki brez subvencije odšteti 150 evrov, prej 35 evrov, za prevoz z avtobusom pa 187 evrov, do zdaj 55 evrov.

Žiga Schmidt.

LJUBLJANA – Zamrznitev subvencij za prevoze dijakov in študentov bo njihov položaj še poslabšala, zato v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) vse odgovorne javno pozivajo, da jih v 24 urah seznanijo, kako bodo to problematiko rešili, je povedal predsednik ŠOS Žiga Schmidt. V nasprotnem primeru bodo uporabili vsa sredstva, vključno s protesti, je dodal.

Kot je na novinarski konferenci ugotavljal Schmidt, so se minister za infrastrukturo Samo Omerzel, minister za finance Uroš Čufer in predsednica vlade Alenka Bratušek, ki opravljajo tekoče posle, odločili, da mladi niso prioriteta in bodo tako zamrznili subvencioniranje prevozov. Vladi ŠOS daje 24 ur časa, da jih seznani, kako bo rešila to problematiko. Po zakonu so subvencije zagotovljene in se te pravice morajo izvrševati, poudarja Schmidt.

Predsednik ŠOS je zatrdil, da ne bodo dovolili, da se v času opravljanja tekočih poslov »delajo norca iz mladih, medtem ko se denar najde za druge stvari«.

Več kot 100 dodatnih evrov

Za prevoz z vlakom bodo morali študenti in dijaki brez subvencije odšteti 150 evrov, prej 35 evrov, za prevoz z avtobusom pa 187 evrov, do zdaj 55 evrov. To pomeni več kot 100 evrov dodatnih mesečnih stroškov za družine. Njihove proračune bodo tako dodatno obremenili in temu bodo po besedah Schmidta ostro nasprotovali. Krize ne bodo plačevali študentje in dijaki, zato ne bodo pristali na ukinitev te pridobljene pravice, je dejal.

Do konca leta bi za subvencioniranje prevozov po besedah Schmidta morali zagotoviti 26 milijonov evrov, samo za junij šest milijonov. Subvencionirani prevoz koristi skoraj 65 odstotkov dijakov in več kot 27 odstotkov študentov, je pojasnil in dodal, da se je denar za subvencije od lani na letos že zmanjšal z dobrih 39 milijonov na 32 milijonov.

Omerzel povedal, da ni denarja

Predsednik ŠOS je povedal, da so s trenutnim političnim stanjem poleg tega zastali pogovori za ureditev študentskega dela, štipendiranja in bivanja ter o zakonu o visokem šolstvu. ŠOS je v teh letih aktivno pristopil k reševanju teh problematik, vendar je naletel na odpor.

Mladi bodo ob politični krizi spet potegnili kratko, meni Schmidt. V prihajajoči volilni kampanji bodo politiki pospešeno govorili, kako so mladi prioriteta in da jih je treba prednostno obravnavati, vendar bo ŠOS med kampanjo javno opozarjal, da do zdaj niso še na nobenem področju naredili nič, je še poudaril.

Minister za infrastrukturo in prostor Omerzel je na sredini novinarski konferenci dejal, da se je ministrstvo na področju subvencioniranja prevozov dijakov in študentov znašlo v položaju, ko pred koncem šolskega leta ne bo sposobno prepeljati dijakov in študentov v šolo in nazaj. Denarja za avtobusne prevoze je zmanjkalo ta mesec, medtem ko jih bo za železniški promet junija.

Deli s prijatelji