PRVI NA SVETU

Soros in Rockefeller podpirata predsednika pri legalizaciji marihuane

Objavljeno 11. december 2013 08.50 | Posodobljeno 11. december 2013 08.50 | Piše: STA, K. K.

Urugvaj je država s 3,3 milijona prebivalcev, kjer po uradnih podatkih marihuano uživa 128.000 ljudi.

Nasad konoplje.

MONTEVIDEO – Urugvaj je včeraj naredil še korak k popolni legalizaciji marihuane, saj je državni senat s 16 glasovi za in 13 proti potrdil ustrezen predlog zakona. Urugvajski spodnji dom parlamenta je to storil že avgusta. Predsednik države Jose Mujica bo zakon podpisal, veljati pa naj bi se začel aprila prihodnje leto.

Prvi na svetu

Južnoameriški Urugvaj bo tako postal prva država na svetu, kjer bodo legalizirane proizvodnja, trgovina in uporaba marihuane. Urugvaj je država s 3,3 milijona prebivalcev, kjer po uradnih podatkih marihuano uživa 128.000 ljudi. Nekdanji levičarski gverilec, 78-letni Mujica, je za svoj eksperiment dobil podporo ameriških milijarderjev, Georgea Sorosa in Davida Rockefellerja, ki se strinjata z njim, da sedanje vojne proti mamilom ne prinašajo nobenih učinkov in je zato treba spremeniti pristop. Mujica računa, da bo državna birokracija uspešnejša od vojske in policije.

Do šest rastlin

Zagovorniki reforme pravijo, da je precej neumno, da se proizvodnja in prodaja mamila kaznujeta, uporaba pa ne. Nov zakon po novem vsakemu Urugvajcu, starejšemu od 18 let, dovoljuje, da doma vzgoji do šest rastlin marihuane, ki jo bo mogoče tudi kupiti v lekarnah do 40 gramov na mesec po osebi.

Nasprotniki reforme, ki jo bo opazoval ves svet, trdijo, da se bo povečala uporabo mamil med mladimi, ker bo marihuana lažje dostopna. Zagovorniki reforme pa trdijo, da je mamilo itak dostopno vsem, ki si ga želijo. Z urejenim državnim nadzorom želijo uživanje mamila zmanjšati. Večina Urugvajcev je sicer proti reformi. Ankete kažejo, da je proti novemu zakonu celo več kot 60 odstotkov prebivalcev.

Deli s prijatelji