NAPOVED

Sončno in toplo bo, obeta se tudi suša

Objavljeno 16. julij 2013 13.20 | Posodobljeno 16. julij 2013 12.05 | Piše: Mo. S.

V prihodnjih dneh bo prijetno poletno vreme s svežimi jutri, obilnejših padavin pa vremenoslovci ne napovedujejo.

Osvežitev poiščite v morju, vročino pa ob njem.

LJUBLJANA – »Poletno bo,« napoveduje dežurni vremenoslovec v Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič, ki dodaja, da nas še ne čaka tisto pravo, vroče poletje, ampak prijetno, s temperaturami do 30 stopinj Celzija. To velja zlasti do petka, saj se bodo temperature v naslednjih dneh iz dneva v dan višale.

Jutra bodo sveža

Ker bodo noči jasne, ozračje pa je dokaj suho, bodo tudi jutra še sveža, in sicer bomo lahko namerili 10–15 stopinj, pojasnjuje Gregorčič in dodaja, da bi bile noči, z njimi pa tudi jutra, toplejše, če bi bila zračna vlaga višja. A od severovzhoda k nam še naprej priteka suh zrak, visok zračni tlak pa s seboj prinaša sončno in toplo vreme.

Obilnejšega dežja ne bo

Padavin, ki bi namočile razsušeno zemljo, za zdaj tako ni na vidiku. Vsaj do petka bo večinoma še suho, ob koncu tedna pa bodo mogoče posamezne popoldanske nevihte (te lahko vključujejo tudi točo), vendar obilnejšega dežja za zdaj še ne bo. 

Kažejo se znaki suše

Znaki suše se že kažejo in ni odveč omeniti, da se nam, če se bo tako nadaljevalo, obeta daljše sušno obdobje, ki bo škodilo zlasti kmetijstvu, medtem ko se za vodne vire v tem trenutku še ni treba bati, saj sta dolga zima in deževna pomlad dodobra napolnili zaloge pitne vode.

Primorska se bo kopala v soncu in vročini

Zaradi (šibkih) vzhodnih vetrov, ki nas bodo v naslednjih dneh zajeli, bo imela Primorska ob šibki burji višje temperature kot kraji v notranjosti države, še pojasnjuje Gregorčič in najava primer: če je v Postojni na primer 25 stopinj Celzija in se ta zrak ob pomoči vetrov spusti proti obali, se med potjo ogreje za kar nekaj stopinj. Krajem ob morju se tako obetajo nekoliko višje temperature, in sicer do 32 stopinj, morda tudi več.

Deli s prijatelji