RODILA NA POTI

Somalijska begunka rodila Malo Slovenijo

Objavljeno 28. oktober 2016 23.49 | Posodobljeno 28. oktober 2016 23.51 | Piše: Špela Ankele

Pred gostiščem Uh v Ratečah je mlada temnopolta ženska začela rojevati. S pomočjo domačinov se je drama v jeseniški bolnišnici srečno končala.

Lastnica gostišča Sonja Kavalar in Jernej Rac. Foto: Špela Ankele

RATEČE, JESENICE – Gostišče Uh stoji prav ob vhodu v vas Rateče, stisnjeno v levi zgornji kot Slovenije. Le kake tri kilometre ali približno četrt ure hoje proč je Italija. In nemara je ravno od tam prišla mlada Somalijka, ki ji je v torek popoldne porod preprečil nadaljevanje poti. Popadki so se stopnjevali pred gostiščem Uh in mlada ženska je obležala na travnati zaplati, ki parkirišče pred gostiščem ločuje od prometnice.

Brez moških oči

Včeraj zjutraj nam je lastnica gostišča Sonja Kavalar, še vedno močno pod vtisom dogodka, začela opisovati popoldne, ki se ji bo verjetno do konca življenja vtisnilo v spomin. Pa ne samo njej, ampak tudi vsem drugim, ki so pomagali pri porodu. 
»Mlada ženska je prišla v gostišče in najprej odšla na stranišče. Fant, ki je stregel za šankom, je opazil, da jo močno boli, saj je glasno vzdihovala. No, iz gostišča je nato šla ven in se le nekaj korakov od našega vhoda ulegla na travo,« je pripovedovala Kavalarjeva. 
»Ko je obležala, smo šli do nje. Zdelo se nam je, kot da želi kar nadaljevati pot, čeprav tega ni mogla. Trudila se je vstati. Kaj vem, morda pa je želela roditi stoje. S sebe je strgala oblačila. Držala sem jo za roke, medtem ko so bili popadki vse močnejši. Vem, da sem gledala na uro, kako pogosti so, a vam zdajle ne znam povedati, ali so bili na dve ali na štiri minute,« gostinka opiše podrobnosti.

Medtem ko je pomagala porodnici, je njen sin Žan začel telefonariti. Klical je na različne telefonske številke, obvestil policiste in reševalce. Med drugim je klic dosegel tudi predstojnico ginekološko-porodniške službe v jeseniški bolnišnici Evo Macun, ki je iz Rateč. A ginekologinje ni bilo doma, saj je to popoldne delala v Splošni bolnišnici Jesenice. Tako so domačini uvodnih nekaj minut kar sami pomagali mladi ženski s popadki. 
»Rekla je, da je iz Somalije, preostalih njenih besed nisem razumela. Ko sem ji povedala, da je doktor na poti, pa je ona razumela samo eno mojo besedo – doktor. V tistih trenutkih je mimo prišla tudi zobozdravnica iz okolice. Ravno je peljala pse na sprehod, pa sem ji zaklicala, naj pride pomagat. Poleg naju z zobozdravnico je bila tu še policistka. Ko so bili popadki močnejši, sem se ulegla pod Somalijko in jo prijela za roke. Ob popadkih je z eno roko držala mojo, z drugo roko pa je iz zemlje pulila travo. Mlada ženska nam je nakazala, da moških ne želi v bližini. Vsi moški, tudi policist in dva gorska reševalca Blaž Lavtižar in Klavdij Matjaž, ki sta doma tu blizu, so se umaknili na diskretno razdaljo, me pa smo porodnico zastrle z odejo,« je o porodu pred gostiščem Uh še povedala Sonja Kavalar. 
Medtem ko je njen sin Žan skrbel za obveščanje reševalcev in policistov, je Jernej Rac, ki je to popoldne tudi delal v gostišču, po hiši iskal odeje in rjuhe. »Po hiši smo zbrali vsa vedra in jih napolnili z vročo vodo. Z vročo vodo sicer nismo imeli kaj početi, a v tistih trenutkih se nam je zdelo, da je to dobra ideja. Narediš pač tisto, o čemer si že tolikokrat slišal, da je treba storiti. No, škarij pa res nismo šli prekuhavat,« se kar malce olajšano nasmehne Jernej. Med našim pomenkom pride mimo ena od domačink. »Slišim, da ste postali porodničarji,« se nasmehne, nato pa pojasni, da je v minulih dneh videla skupino črncev, ki so hodili po kolesarski progi. 
»Prejšnji dan sem jih videla – najprej tri, za njimi pa še dva črna moška. Prijazno so pozdravili po angleško in svojo pot nadaljevali proti Jesenicam.«

Prihaja iz Libije, izstopila v Trbižu

Kavalarjeva je še omenila, da so mlado Somalijko želeli odnesti v hišo, a se je vse odvijalo tako hitro. »Koliko časa je minilo do prihoda reševalnega vozila, ne vem. Vem pa, da sem olajševalni zvok njegove sirene zaslišala že pred vsemi prisotnimi, se mi zdi, da sem ga slišala, ko je bil še v sosednjem Podkorenu,« se spominja še ene podrobnosti.
Mlado porodnico so z rešilcem odpeljali v jeseniško bolnišnico, tam je rodila zdravo deklico, ki se je je med osebjem v bolnišnici že oprijelo ime Mala Slovenija. Kako ji bo zares ime, še ni znano, saj ta trenutek ne vedo niti, kako je ime materi. Je pa znano, da je porod, ki ga je vodila omenjena ginekologinja in porodničarka Eva Macun, potekal hitro in brez zapletov. »Vaščani Rateč so ravnali zelo sočutno in prisebno in so takoj poklicali na pomoč reševalno ekipo iz Zdravstvenega doma Jesenice,« so vaščane, ki so ta teden po naključju postali porodničarji, že pohvalili v jeseniški bolnišnici. Novorojenka in njena mamica sta še v jeseniški bolnišnici, kjer se počutita dobro. Ker porodnica obvlada samo svoj jezik, so v bolnišnici potrebovali prevajalca. Po nepreverjenih podatkih je mlada ženska v Evropo z ladjo pripotovala iz Libije. V Italiji naj bi bila že v Rimu, od koder je pot menda nadaljevala z vlakom. Domnevajo, da je z vlaka izstopila v Trbižu in se nato peš podala na pot. Zelo verjetno sploh ni vedela, da je z italijanskih tal stopila na slovenska, prav tako ostajajo v zraku vprašanja o tem, kdaj in s kom se je odpravila na zadnji del poti. Koliko dni bo z novorojenko ostala v Sloveniji, ni znano. Na kranjski policijski upravi so pojasnili, da status tujke še ugotavljajo.

Kljub vsem neodgovorjenim vprašanjem so včeraj dopoldne domačini v Ratečah že razmišljali, kako bi lahko pomagali mladi mamici. »Samo ona ve, kako stresno in tesnobno ji je moralo biti, medtem ko je rojevala med samimi neznanci, ki so bili povrhu še zelo zmedeni. Razumela nas ni besede niti mi nismo razumeli ničesar, kar nam pripoveduje. Smo pa včeraj vsi v kraju spoznali tudi drugo, zelo žalostno plat begunske problematike, ki pa se je srečno razpletla, saj sta tako deklica kot mama, hvala bogu, v redu,« so nam pred odhodom iz vasi še povedali Ratečani, ki se jih je zgodba mlade Somalijke močno dotaknila. 

Deli s prijatelji