MARIBOR

Solzivec v deklico: Ati, nič ne vidim, oči me pečejo

Objavljeno 27. november 2012 10.13 | Posodobljeno 27. november 2012 09.49 | Piše: Mo. S.

Tudi na posnetkih, ki jih na spletu kar mrgoli, je zabeleženo ravnanje policije.

MARIBOR – Ob drugi mariborski vstaji, na kateri so razjarjeni Štajerci zahtevali odstop mariborskega župana Franca Kanglerja, so bili ljudje na nogah. Jezni meščani, protestniki ter preostali državljani se zgražajo, svoje nezadovoljstvo pa pridno izražajo tudi na družabnih omrežjih. Večina tistih, ki Kanglerja ne podpirajo, je enotnih: menijo, da je to dokončni konec pravne države, minister Gorenak pa grozi. Zbrali smo nekaj zgodb o burnem ponedeljkovem dogajanju, ki krožijo po spletu.

Solzivec v deklico

Andrej je med drugim zapisal: »Vsak dan ob isti uri in ob isti poti grem s hčerko iz šole domov. Pred nama je šla skupina 20 ljudi, bili so mirni in se lepo kulturno vračali domov, nato kar naenkrat pridrvi konjenica huliganov (policistov) in neusmiljeno odvrže solzivec med to skupino /.../ Solzivec je zadel tudi mojo 6,5-letno hčerko, ki je astmatični bolnik. Naenkrat mi reče: 'Ati, nič ne vidim, oči me pečejo.'« Po njegovih besedah je deklica komaj dihala, nato pa so jo odpeljali v bolnišnico. Andrej zahteva odgovor policije, ali je metanje solzilca v mirno skupino ljudi dovoljeno in kakšen izgovor bi imeli, če hčerke ne bi mogli rešiti.

V zahvalo s pendrekom po hrbtu

Pisec druge zgodbe pravi takole: »Srečam brata in prijatelja, kramljamo, debatiramo o dogodkih. Nenadoma začne teči množica pred policisti, začnemo teči tudi mi. Policisti začnejo spuščati solzivec, del nas stisnejo v podhod. S ščitom policist udari dekle poleg mene in rečem mu, če se mu to zdi normalno, da pretepa ženske. Naenkrat me za ovratnik potegne drug policist, dvignem roke in mu rečem: 'Ne upiram se'. V zahvalo jih dobim s pendrekom po hrbtu in nogi, nato me vržejo na tla in vklenejo roke na hrbtu /.../ En policist vpraša drugega: 'Čuj, kaj naj totemu napišem?'. Drugi reče: 'Pa piši mu 22.' Ne vem, kaj to pomeni. Nato mene in še tri fante odpeljejo na policijsko postajo v Vošnjakovi.«

»Ta mentalni pohabljenec se je svojim kolegom tam hvalil, kako je s pendrekom pretepal ljudi, in to razlagal tako vehementno in nasmejano ... Seveda, on je car, saj ima pendrek v roki. Njemu nihče nič ne more,« opisuje svoje misli o policistu ter se vprašuje, kam smo v tej državi prišli ter kaj je narobe s policisti, ki so še pred kratkim »jokali, kako hudo jim gre«.

Zgovorni posnetki

Tudi na posnetkih, ki jih na spletu kar mrgoli, je zabeleženo ravnanje policije. Večkrat ni popolnoma jasno, ali so možje v modrem ravnali prav, saj so se s solzivcem spravili tudi nad tiste, ki so sedeli na pločnikih … Sicer pa o tem presodite sami.

O mariborski vstaji podrobneje poročajo tudi hrvaški mediji, dogodek pa se je – zanimivo – znašel celo na angleški Wikipediji.

Deli s prijatelji