RAČUNSKO SODIŠČE

Šoltesovi okrcali dve občini zaradi poslovanja po domače

Objavljeno 11. oktober 2012 16.29 | Posodobljeno 11. oktober 2012 16.29 | Piše: T. L., STA

Negativno mnenje občinama Lenart in Slovenska Bistrica za poslovanje pri postopku gradnje in opreme vrtca.

Igor Šoltes.

LJUBLJANA, LENART – Računsko sodišče je Občini Lenart v zvezi s pravilnostjo poslovanja pri postopku gradnje in opreme vrtca izreklo negativno mnenje. Prav tako je izreklo negativno mnenje Občini Slovenska Bistrica, in sicer glede pravilnosti dela poslovanja pri postopku gradnje in opreme vrtca in šole.

V Občini Lenart obšli zakon o javnem naročanju

Občina Lenart pri izvedbi projekta, pri katerem je ustanovila stavbno pravico, ni poslovala v skladu s predpisi, ker ni izpeljala postopka gradnje in opreme vrtca v skladu z zakonom o javnem naročanju. Kot so pojasnili v revizijskem poročilu, zaradi tega tudi niso bili uporabljeni predpisi, ki urejajo zadolževanje občin, ter predpisi, ki urejajo pripravo investicijske dokumentacije. Občina v razpisni dokumentaciji tudi ni določila možnosti in načina valorizacije najemnine, v danes objavljenem povzetku revizijskega poročila navaja računsko sodišče.

Razmišljali so le kratkoročno 

Sodišče ugotavlja, da je Občina Lenart pri izvedbi projekta ravnala delno učinkovito. Občina je v zadostni meri utemeljila kratkoročni interes za izvedbo projekta, ni pa se ukvarjala z dolgoročnim načrtovanjem. Za dosego cilja ni analizirala različnih možnosti, temveč se je brez ustrezne analize osredotočila le na gradnjo novih prostorov vrtca z ustanovitvijo stavbne pravice.

Kot med drugim navaja računsko sodišče, bi morala občina analizirati tudi različne možnosti financiranja investicije. V pogodbah se tudi ni jasno dogovorila o morebitnih finančnih obveznostih po prenehanju pogodbe o stavbni pravici, kar bi lahko imelo negativne finančne posledice po izteku stavbne pravice.

Računsko sodišče od občine ni zahtevalo odzivnega poročila, ker so bile nepravilnosti, če je bilo to mogoče, odpravljene že med revizijskim postopkom oziroma so bili sprejeti ustrezni popravljalni ukrepi. Je pa računsko sodišče občini podalo priporočila za boljše prihodnje poslovanje na področju urejanja obstoječega stanja in pri ustanavljanju stavbnih pravic.

Slovenska Bistrica tudi padla pri postopku gradnje in opreme vrtca in šole

Podobno je računsko sodišče ugotavljajo pri Občini Slovenska Bistrica, kjer je revidiralo pravilnost in smotrnost poslovanja občine v delu, ki se nanaša na ustanovitev stavbne pravice do konca leta 2011. Sodišče je ugotovilo, da občina pri izvedbi projekta, pri katerem je ustanovila stavbno pravico, ni poslovala v skladu s predpisi, ker postopka gradnje in opreme vrtca in šole ni izpeljala v skladu z zakonom o javnem naročanju.

Občina Slovenska Bistrica je pri izvedbi projekta ravnala delno učinkovito. Občina je v zadostni meri utemeljila kratkoročni interes za izvedbo projekta, ni pa se ukvarjala z dolgoročnim načrtovanjem glede prostorov vrtca. Občina ni analizirala različnih možnosti, morala bi opredeliti še druge možne načine izvedbe projekta, prav tako bi morala analizirati različne možnosti financiranja investicije.

Računsko sodišče je ugotovilo še nekaj drugih nepravilnosti v zvezi s tem in od Občine Slovenska Bistrica zaradi nepravilnosti, ki jih je odkrilo in ki niso bile odpravljene med revizijo, zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora občina izkazati ustrezne popravljalne ukrepe. Sodišče je občini podalo tudi priporočilo za boljše prihodnje poslovanje.

Deli s prijatelji