KOALICIJA

Šoltes za Viranta dober kandidat, kaj pravita Lukšič in Erjavec?

Objavljeno 16. januar 2014 12.43 | Posodobljeno 16. januar 2014 13.24 | Piše: STA, P. J.

Predsedniku SD ni najbolj pogodu ideja, da bi postal minister vodja neparlamentarne stranke.

Igor Šoltes.

LJUBLJANA – Prvak DL Gregor Virant je ponovil, da se mu zdi Igor Šoltes, katerega društvo utegne prerasti v stranko, dober kandidat za ministra za zdravje. Kakovost se mu zdi pomembnejša od strankarske kombinatorike, torej tudi od tega, da utegnejo imeti ministra stranke, ki ni v državnem zboru. Ob tem potekajo tudi pogovori z mogočimi kandidati za gospodarskega ministra.

Lukšič ni navdušen

Po Virantovem mnenju je kakovost ministra za zdravje veliko bolj pomembna od strankarske kombinatorike, zato bo premierko Alenko Bratušek podprl, če bo nekdanjega predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa predlagala za ministra, je Virant napovedal pred današnjo sejo vlade.

S tem je odgovoril tudi na kritike prvaka SD Igorja Lukšiča, ki je Šoltesovo kandidaturo ocenil kot neokusen predlog. »Nismo se dogovorili, da bi koalicijo širili z neparlamentarnimi strankami ali najavljenimi novimi strankami. To je zame neokusen predlog,« je bil v sredo oster Lukšič. Šoltes se je namreč v sredo s predsednico vlade pogovarjal o mogoči kandidaturi za ministra. Odločitev bo sprejeta v prihodnjih dneh.

Društvo Verjamem, ki ga vodi Šoltes, naj bi spomladi preraslo v stranko, večkrat pa se je Šoltesa že omenjalo kot aduta na politični levici. V primeru ustanovitve stranke in imenovanja za ministra pa bi vlada imela v svojih vrstah vodjo stranke, ki ni niti v parlamentu. »Ta zorni kot me ta trenutek bistveno manj zanima kot pa kakovost ministra za zdravstvo,« je poudaril Virant. Po njegovih besedah tudi ne razmišljajo o tem, da bi Šoltesa povabili v katero od vladnih strank.

Šoltes ni kandidat Desusa

Koalicija namreč išče novega ministra za zdravje, potem ko je novembra s tega položaja odstopil Tomaž Gantar iz Desusa. Med razlogi je navedel preveč razhajajoča se stališča v koaliciji glede urejanja zdravstvenega sistema ter lobije in pritiske na tem področju, ki segajo tudi v sedanjo koalicijo. Čeprav je prvak Desusa Karl Erjavec že povedal, da Šoltes ni njihov kandidat, je ocenil, da bi mu lahko po njegovem mnenju uspelo presekati korupcijo v zdravstvu.

Na vprašanje, ali ima Šoltes dovolj »hrbtenice«, da se bo spopadel z lobiji v zdravstvu, pa Virant odgovarja z besedami, da vedno izhaja iz tega, da so ljudje samostojne osebnosti. In za Šoltesa verjame, da je taka osebnost. Prvak DL sicer ne ve, kot pravi, da bi bil Šoltes povezan s kakšnimi lobiji. Pač pa ve, da je strokovnjak za javno naročanje, kar je ena najhujših šibkih točk v zdravstvu.

Prvak DL na vprašanje o drugih mogočih kandidatih za zdravstvenega ministra odgovarja, da je to v domeni predsednice vlade in Desusa, ki »mu primarno pripada pravica, da predlaga ministra«.

Po Virantovih besedah pri predsednici vlade potekajo tudi pogovori z mogočimi kandidati za ministra za gospodarstvo. Z nekaterimi imeni je seznanjen, a jih ne razkriva. Poudarja pa, da je treba ministra za gospodarstvo in za zdravje imenovati čim prej, prav tako bi bilo dobro, če bi sodelovala pri usklajevanju nove koalicijske pogodbe, ki jo bodo po Virantovih ocenah podpisali v februarju.
 

Deli s prijatelji