VLADA

Šoltes za ceno ministrskega stolčka ne da svoje stranke

Objavljeno 17. januar 2014 18.00 | Posodobljeno 17. januar 2014 15.06 | Piše: STA, P. J.

Lukšič je ostro nastopil proti kandidatu za zdravstvenega ministra Igorja Šoltesa.

Igor Šoltes.

LJUBLJANA – Igor Šoltes bo odločitev o kandidaturi za ministra za zdravje sporočil prihodnji teden. Do kandidature je zaradi Šoltesovega ustanavljanja stranke kritičen prvak SD Igor Lukšič, a Šoltes sporoča, da se stranki ni pripravljen odreči. Izpostavil je, da je za ureditev razmer v zdravstvu potrebna enotna politična volja, vendar je, sodeč po zadnjih izjav, ni.

Enotnosti ni

Ob tem je nekdanji predsednik računskega sodišča dodal, da za resno reformo, stabilizacijo zdravstvenega sistema in tudi očiščenje korupcije v zdravstvu ni potrebna le enotnost koalicije, ampak širši družbeni konsenz. Če enotne in močne politične volje ni, je po Šoltesovem mnenju iluzorno pričakovati, da bo kateri koli projekt uspešen.

Prvak DL Gregor Virant in predsednik Desusa Karl Erjavec sta ocenila, da bi bil Šoltes dober kandidat, ki bi bil sposoben počistiti tudi korupcijo v zdravstvu. Po Virantovem mnenju je kakovost ministra pomembnejša tudi od strankarske kombinatorike. Medtem pa se je na možnost Šoltesove kandidature ostro odzval Lukšič. Po njegovem prepričanju je popolnoma nelogično in skregano s kakršno koli politično higieno, da za kandidata za ministra za zdravje dobimo nekoga, ki predstavlja stranko v nastajanju. Vlada bi si s tem odvzela kredibilnost in neprimerno je, da bi na tak način poskušala utišati kritike, je v četrtek ocenil prvak SD.

Na pogovoru z Bratuškovo

Šoltes namreč vodi društvo Verjamem, ki naj bi kmalu preraslo v stranko. Po njegovem mnenju bi bilo kakršno koli omejevanje ustanavljanja društva ali političnih strank nedemokratično. »A smo očitno še v času, ko imajo kvotna razmerja prednost pred drugimi kriteriji,« je ocenil Šoltes. Obenem je poudaril, da se za ceno ministrskega mesta ni pripravljen odreči ustanovitvi stranke.

So se pa na možnost njegove kandidature pozitivno odzvali v zdravniških vrstah. Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina meni, da je Šoltes predvsem kompetenten za področje javnih razpisov, kar je velik problem slovenskega zdravstva. Tudi zdravnik Erik Brecelj meni, da bi bil Šoltes primeren kandidat za ministra.

Nekdanji predsednik računskega sodišča, ki se je v vodah na politični levici že preizkušal, se je o možni kandidaturi za ministra v sredo pogovarjal s predsednico vlade Alenko Bratušek. Svojo končno odločitev bo sporočil v začetku prihodnjega tedna. A za zdaj kaže, da politične enotnosti za njegovo kandidaturo ni, čeprav v poslanskih vrstah o tem v glavnem še molčijo.
 

Deli s prijatelji