RAČUNSKO SODIŠČE

Šoltes poročal Virantu, imeli so kar 452 prijav

Objavljeno 21. marec 2012 22.15 | Posodobljeno 21. marec 2012 22.16 | Piše: P. J.

Med prijavami, ki so jih prejeli, je bilo precej anonimnih.

Predsednik računskega sodišča je predstavil svoje ugotovitve o občinah.

LJUBLJANA – Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je danes predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu predstavil dosežke svojega dela. V letu 2011 so med drugim revidirali ministrstva ter vladne službe in zavod za zdravstveno zavarovanje.

Porast revizij zaradi referendumov

Opravili so kar 217 revizij, izdali 71 revizijskih in 31 porevizijskih poročil. Obravnavali so 90 revidirancev, ocenili 190 popravljenih ukrepov in 251 priporočil, ki so jih izdali uporabnikom javnih sredstev. Revidirali so tudi ZPIZ, 14 javnih zavodov, eno javno podjetje, dva sklada, dve agenciji, 19 organizatorjev volilnih kampanj in druge. Porast revizij je po mnenju Šoltesa mogoče pripisati tudi velikemu številu referendumskih kampanj.

Šoltes je poudaril, da so prejeli kar 452 pobud za revizijo, med njimi je bilo tudi precej anonimnih. Računsko sodišče je v preteklem letu podalo tudi zahteve in priporočila za spremembe zakonov in drugih predpisov ter pripravilo odgovore na vprašanja uporabnikov javnih sredstev.

Preveč prijav in premalo kadrov

Tesno so sodelovali tudi s Komisijo za nadzor javnih financ DZ, velikokrat pa so morali posredovati v sporih med občinami oziroma občinskimi sveti in pri problematiki razpolaganja z javnimi financami v lokalnih skupnostih. »Posveti z župani, direktorji občinskih uprav oziroma s pristojnimi za področje financ so namenjeni izmenjavi mnenj, stališč in vprašanj, povezanih z razpolaganjem z javnimi financami v občinah in s predmetno zakonodajo,« so zapisali v izjavi za javnost.

Oba, Virant in Šoltes, sta se zavzela za racionalizacijo povečanega števila revizij, saj jih računsko sodišče z obstoječimi sredstvi in kadri ne more opraviti.

Deli s prijatelji