ZDRAVJE

Šoltes novi minister? »Nisem rekel ne«

Objavljeno 15. januar 2014 19.00 | Posodobljeno 15. januar 2014 20.52 | Piše: Mo. S.

Igorja Šoltesa zdravniki nagovarjajo h kandidaturi za novega ministra, njegova odločitev bo znana v kratkem.

Igor Šoltes.

LJUBLJANA – Predsednica vlade Alenka Bratušek se je danes sestala z Igorjem Šoltesom, pogovarjala pa sta se o njegovi mogoči kandidaturi za novega ministra za zdravje. Kot poroča Delo, je kirurg Erik Brecelj potrdil, da so zdravniki, ki jih je Bratuškova pozvala, naj predlagajo svoje kandidate, predlagali tudi Šoltesa, to pa zlasti zato, »ker kot dolgoletni predsednik nadzorne institucije (bil je predsednik računskega sodišča, op. p.) dobro pozna sistem javnega naročanja, skozi katerega odteka denar, namenjen za zdravstvo«.

Predlogu ni rekel ne

Šoltes je za zdaj povedal le, da bo končna odločitev znana v prihodnjih dneh in da predlogu za zdaj ni rekel ne. Več o morebitni kandidaturi ni želel povedati, niti tega ne, ali je Bratuškova tej ideji naklonjena.

Desus želi ostati pri dveh ministrih

Koalicija sicer novega ministra za zdravje išče že od novembra, ko je s tega položaja odstopil Tomaž Gantar (Desus). Resor je začasno prevzel prvak Desusa Karl Erjavec. Ta je medtem za STA povedal, da Šoltesa ni predlagala njihova stranka in zato tudi ne more biti kandidat iz njihove kvote, če bi se s predsednico vlade dogovoril za prevzem ministrstva za zdravje. Kljub temu Desus pričakuje, da bo še vedno imel dva ministra.

Proti Šoltesovi kandidaturi sicer nima nič, meni celo, da bi lahko uspešno počistil korupcijo v zdravstvu, kar je pogoj za resno zdravstveno reformo.

Lukšič nezadovoljen

»Nismo se dogovorili, da bi koalicijo širili na neparlamentarne stranke ali na najavljene nove stranke,« je bil v odzivu kritičen prvak SD Igor Lukšič, medtem ko predsednik DL Gregor Virant meni, da bi bil Šoltes dober kandidat.

Deli s prijatelji