GIBANJA, INICIATIVE ALI STRANKE

Šoltes: Društvo da, stranke (še) ne

Objavljeno 08. september 2013 14.49 | Posodobljeno 08. september 2013 14.49 | Piše: STA, T. L.

V zadnjem obdobju je nastala vrsta gibanj in iniciativ, nove stranke za zdaj še ne.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes

LJUBLJANA – V Sloveniji je v zadnjem obdobju vzniknilo več gibanj, skupin in iniciativ, ki izražajo nezadovoljstvo z razmerami v državi. Pojavljajo se tudi napovedi in namigi o ustanavljanju novih strank. Na odgovor, ali bo do njih dejansko prišlo, pa bo, kot kaže, treba še počakati.

Šoltes: Sistem ne funkcionira na način, da bi lahko krivuljo obrnili navzgor

Nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je potrdil informacijo, ki jo je minuli teden objavil časnik Večer, da skupaj z vodjo Iniciative zdravnikov za vzpostavitev transparentnega in strokovnega javnega zdravstva Danijelom Bešičem Loredanom in notarko Polko Bošković ustanavlja društvo. Vlogo za ustanovitev društva so že dali, namen pa je odpreti razpravo o oblikovanju vizije, programa oz. strategije države, pravi Šoltes.

Dodaja, da je že prej opozarjal na pomanjkljivosti sistema, ki ga imamo in ki očitno ne »funkcionira na način, da bi lahko krivuljo obrnili navzgor«. O imenih tistih, ki so se jim že oz. bi se jim še lahko pridružili, ne želi govoriti. Na vprašanje, ali je njihov namen sčasoma ustanoviti tudi stranko, pa odgovarja, da se je treba predvsem posvetiti vsebini in konceptu, saj da če tega ni, je vse drugo brezpredmetno.

Pirjevčeva stranka v ustanavljanju

Še vedno je v nastajanju aprila napovedana nova stranka Solidarnost – za pravično družbo, ki jo ustanavlja zgodovinar Jože Pirjevec s somišljeniki, s katerimi deluje tudi v Odboru za pravično in solidarno družbo. Božidar Flajšman je pojasnil, da so ključni dokumenti za novo stranko (program, statut in etični kodeks) v pripravi in da bo stranka ustanovljena letos, pravi pa, da je stanje v državi tako resno, da bi alternativno stranko, ki bi ponudila drug pogled in drugačen način reševanja problemov, že zdavnaj potrebovali.

Po njegovih besedah z novo stranko delovanje Odbora za pravično in solidarno družbo ne bo ugasnilo in bo kot civilnodružbeno gibanje obstajal naprej. Vsi, ki so se odboru pridružili, tudi ne bodo postali člani stranke, saj gre za dokaj pestro sestavo – odboru sta se denimo pridružila tudi predsednika dveh že obstoječih zunajparlamentarnih strank.

Iniciativa za demokratični socializem najprej s programom

O ustanovitvi stranke razmišljajo tudi v Iniciativi za demokratični socializem. Najprej pa bodo v oktobru začeli predstavljanje svojega programa, je napovedal predstavnik iniciative Luka Mesec. Pojasnil je tudi, da so v stiku z drugimi organizacijami, a bolj na ravni skupnega nastopa na različnih akcijah, protestih, ne pa še programskega sodelovanja ali nastajanja skupnih strank.

VLV ostaja civilnodružbeno gibanje

V gibanju Vseslovenska ljudska vstaja (VLV) se, kot pravi Uroš Lubej, za ustanovitev stranke še niso odločili in delujejo kot protestno oz. civilnodružbeno gibanje. Puščajo pa odprto to možnost kakor tudi možnost povezovanja z nekaterimi iniciativami.

Hanžek bi se povezoval

Povezovanje pa si želijo v zunajparlamentarni stranki TRS. Pogovarjajo se z različnimi strankami in gibanji, pojasnjuje njen predsednik Matjaž Hanžek. S katerimi, za zdaj ne želi razkriti. Predvideva pa, da bi lahko kaj več povedali o tem do konca meseca.

Po njegovih besedah je želja oblikovanje koalicije, v kateri bi bili stranke in gibanja, ki bi se ji pridružili, enakopravni, nastopali pa bi na skupnih temeljih. Hanžek poudarja, da je potreben predvsem razvojni program in da je zgolj nasprotovanje tej ali kateri koli drugi vladi daleč premalo. Namen povezovanja je po njegovih besedah vsekakor nastop na volitvah, saj bi kot koalicija imeli večje možnosti za vstop v parlament.

Hanžek ocenjuje, da je interes za sodelovanje bolj ali manj pri vseh, s katerimi so se pogovarjali. So pa razlike morda v tem, kdaj bi se začeli povezovati; medtem ko bi nekateri radi počakali na čas, ko bodo volitve, se v TRS zavzemajo, da bi do tega prišlo čim prej.

Na desnici nove stranke (še) ne bo

Sicer pa so se pred časom pojavile tudi špekulacije o ustanavljanju nove stranke na desnici, kar pa je predstavnik Civilne družbe za pravično Slovenijo Jože Možina, ki so ga nekateri mediji omenjali kot možnega vodjo nove stranke, že zanikal. V omenjenem združenju sodeluje 41 različnih civilnodružbenih gibanj.
 

Deli s prijatelji