PREVOZ OTROK

Šolski avtobus nič več v vas bivšega župana

Objavljeno 31. januar 2015 22.25 | Posodobljeno 31. januar 2015 22.27 | Piše: Oste Bakal

Deset otrok na prvi šolski dan v tem letu zaman zmrzovalo na postaji v Rjavcih.

Avtobusi se ne ustavljajo več na vseh lanskih postajah. Foto: Arriva

VITOMARCI  – Čeprav je ena najmanjših slovenskih občin in v sedmih naseljih, Vitomarcih, Drbetincih, Hvaletincih, Rjavcih, Novincih, Slavšini in Gibini, premore okoli 1250 prebivalcev, se o občini Sv. Andraž v Slovenskih goricah, zlasti v zadnjega pol leta, veliko piše in govori. Žal ne o razvojnih in drugih dosežkih občine, ki je nastala leta 1998 in se razprostira na 17,6 kvadratnega kilometra, temveč večinoma o aferah, spletkah in podtikanjih.

Vse se je začelo, ko je neznani storilec v noči na 31. julij 2014 pred hišo takratnega župana Francija Krepše (NSi) zažgal njegov avtomobil. Župan je zadevo povezoval s političnim ustrahovanjem. Sledila je tožba občine zoper zdaj izvoljeno županjo Darjo Vudler (lista Skupaj za ljudi) zaradi domnevnega ponarejanja listin pred skoraj petimi leti, ko je še bila občinska uslužbenka. Na občini so javno povedali, da ovadbe ne bi bilo, če Vudlerjeva ne bi kandidirala za županjo. Tretja cvetka prihaja takoj po volitvah, ko je novoizvoljena županja naredila čistko v občinski upravi, v teh zimskih mesecih pa so zraven vpletli tudi otroke, ki obiskujejo POŠ Vitomarci. Oglasili so se namreč nekateri zaskrbljeni starši, ki so Vudlerjevi pripisali še eno »super potezo«.

Ostali so na postaji

Očitali so ji, da je že prvi šolski dan v novem letu 2015 pustila kakšnih deset majhnih otrok na avtobusni postaji, ker da je spremenila vozni red šolskih prevozov. »Dobra tri leta je šolski avtobus pobiral otroke tudi na tej postaji v vasi Rjavci, v ponedeljek, 5. januarja, pa ga ni bilo, enako je danes. Starši morajo tako otroke sami peljati v šolo in iti po njih po koncu pouka. Žalostno, čeprav je bila ta postaja v planu in so na njej otroci vstopali že tri leta, vsak šolski dan. Le od začetka letošnjega leta je ni, in kot pravi županja, te postaje ne bo, saj je menda dodatni strošek za občinski proračun. O tem se je zelo veliko razpisala po facebooku, na katerem včasih preživi skoraj ves dan. Mogoče vse skupaj niti ne preseneča, saj njen predhodnik, bivši župan Krepša (sicer oče štirih otrok, op. a.), izvira iz Rjavcev, in so tako brez prevoza bolj kot ne vsi otroci družin, ki so bolj privrženi staremu županu. A pri šolarjih to ne bi smelo biti pomembno, ali pač?« se sprašuje domačin iz Rjavcev, ki ni želel biti imenovan.

Prejeli smo tudi dopis, pod katerim se je podpisalo osem staršev iz Rjavcev, ki želijo, da »obelodanite laži, manipulacije in zavajanja županje Sv. Andraža, od katere smo nekateri občani dobili 'čudovito' novoletno darilo«. Slednji, med njimi je bivši župan Franci Krepša, poudarjajo: »Starši 10 šoloobveznih otrok dvotriadne POŠ Vitomarci, ki skupaj šteje pod 60 učencev, iz naselja Rjavci in dela Novincev, smo bili zgroženi nad Vudlerjevo, da je ukinila to linijo in se ji o tem ni zdelo pomembno obvestiti nikogar. Otroci pa tudi nekateri starši, ki so jih zjutraj še v trdi temi spremljali na postajališča, so pri –6 ° C eno uro čakali na avtobus, tega pa ni bilo. Ta dan smo se vsi starši odločili, da bodo naši otroci protestno bojkotirali pouk. Po sestanku staršev pri ravnatelju OŠ Cerkvenjak – Vitomarci in tudi po našem skupnem sestanku na občini nam je povedala, da bo to zadevo preučila komisija. Medije in tudi nas občane je zavajala, češ da prejšnje vodstvo ni razpisalo te relacije, kar pa ni res...«

Proge ni v proračunu

In zdaj, čeprav županja Vudlerjeva zanika očitke, so najbolj prizadeti nič krivi in dolžni otroci. Občina je v skladu z zakonom o osnovni šoli dolžna zagotavljati plačilo prevoza učencem v šolo, če je njegovo prebivališče oddaljeno več kot štiri kilometre od osnovne šole. Županja pravi, da občina zagotavlja brezplačni prevoz tudi vsem otrokom, ki so od šole oddaljeni manj kot štiri kilometre. »Dne 5. 1. 2015 se je na nas obrnilo nekaj staršev v zvezi z izvajanjem šolskih prevozov v letu 2015. Razložiti moram, da je Občina Sv. Andraž sklenila Okvirni sporazum za izvajanje šolskih prevozov za obdobje štirih let, 2011, 2012, 2013 in 2014. Občina je k pogodbi sklenila štiri anekse, od tega Aneks št. 4 z dne 5. 9. 2012, s katerim je uvedla novo, dodatno linijo Hvaletinci–Javšovec–Gibina v dnevni razdalji 5 km. Vzrok za uvedbo ni razviden iz aneksa. Šolski prevozi na tej liniji so se izvajali dobri dve leti, od 5. 9. 2012 do 31. 12. 2104. Občinska uprava oz. odgovorna oseba naročnika, bivši župan, je dne 10. 10. 2014 (še pred prihodom nove županje) na portal javnih naročil objavil predmet naročila: Opravljanje šolskih prevozov učencev v osnovno šolo Cerkvenjak in Podružnično šolo Vitomarci za šolsko leto 2014/2015 od 1. 1. 2015 do 31. 12. 2015. Dodatna linija Hvaletinci–Javšovec–Gibina ni bila predvidena z razpisom, pogodbo pa je nova županja sklenila v skladu z razpisom in zakonom, torej brez te linije. Dodatna sredstva za izvajanje te linije tudi niso predvidena v proračunu za leto 2015. Prevoznik je o vseh linijah pravočasno obvestil šolo,« poudarja Darja Vudler.

Na to temo se je sestal občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki je pregledal vse proge in ugotovil, da ni potrebe po uvajanju dodatnih. »Otroci iz okoliša so od šole oddaljeni maksimalno 3,5 km, večina jih je od najbližje avtobusne postaje oddaljenih kakšnih 600 m, dva pa okoli 1 km. Ugotovljeno je bilo, da so razdalje primerljive in še krajše kot na drugih območjih v občini, kjer otroci hodijo peš tudi več kot en kilometer. Po raziskavah prehodi en otrok v vrtcu en kilometer v 15 minutah, šoloobvezni pa še v nekaj manj. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu bo skrbel in pregledal šolske poti in še naprej sprejemal ustrezne ukrepe za varno pot otrok do avtobusnih postajališč in šole,« je odločna županja. 

Deli s prijatelji