MOKER SNEG

Šolarji na varnem, telovadba odpadla

Objavljeno 14. november 2017 15.14 | Posodobljeno 14. november 2017 15.15 | Piše: Aleksander Brudar

Moker sneg je nevarno obtežil šotor na Brezovici.

Zaradi pravočasnega ukrepanja bo škoda precej manjša. Foto: Igor Mali

BREZOVICA – »Pod težo snega se je udrl šotor telovadnice, Osnovna šola Brezovica.« Takšno sporočilo se je včeraj minuto čez pol dvanajsto uro pojavilo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na srečo se je hitro izkazalo, da nevarnosti za šolarje brezoviške osnovne šole ni bilo oziroma da je bila panika odveč. Kot nam je namreč povedala ravnateljica brezoviške osnovne šole Meta Trček, so že pred začetkom pouka ob pol devetih opazili, da pod šotorom otroci telovadbe ne bodo mogli imeti, zaradi česar so jih preselili v telovadnico. Sneg je že precej pritiskal na balon. »Otroci tako niso bili notri,« nam še pove sogovornica, ki je bila zaradi pozornosti medijev kar malce nejevoljna. Dodala je, da so poklicali Športno društvo Brezovica, ki šotor tudi upravlja, in tako je bila za njih zadeva rešena.

Zaradi šotora, ki se je udrl pod težo snega, nihče ni bil poškodovan. V osnovni šoli so še pred začetkom pouka opazili nevarnost in takoj ukrepali.

Da so jih o vsem skupaj najprej obvestili s šole, nam je potrdil Damjan Rus. Zaradi pravočasnega ukrepanja so preprečili nastanek večje škode. A kot smo ga lahko razumeli, je nekaj zagotovo bo. Ne samo, da bo treba sanirati del razsvetljave v šotoru, ki je bila zaradi spuščanja balona poškodovana, ampak ga tudi nekaj dni ne bo mogoče uporabljati za telovadbo osnovnošolcev, treninge in drugo rekreacijo. Včeraj je bila prva naloga odgovornih vnovični dvig balona, kar pa ni bila lahka naloga.

Stanje na terenu smo si tudi sami ogledali, ob šotoru, ki je bil v osrednjem delu spuščen do tal, smo srečali gasilce PGD Vnanje Gorice in PGD Brezovica. Žiga Šebenik s PGD Vnanje Gorice nam je povedal, da je bil šotor že pred njihovim prihodom preventivno spuščen, in sicer z namenom, da sneg ne bi povzročil dodatne škode. Na njem je bilo kar precej mokrega in težkega snega, ki je včeraj dopoldne pobelil večji del države, največ preglavic pa je spet povzročal na primorski avtocesti. Za kakšno količino je šlo, povejmo, da da ga je bilo pet centimetrov visoko po vsej površini malega nogometnega igrišča.

Gasilci so morali sneg najprej odmetati, na koncu pa s potopnimi črpalkami izčrpati vodo, ki je ostala za stopljeno snežno odejo. »Bilo je predvsem veliko fizičnega dela. Treba je bilo vse premetati,« nam še pove Šebenik, ki mu je družbo delal vodja intervencije iz PDG Brezovica Matija Ramuta

Deli s prijatelji