NA KOŽO

Šolani hokejist naj bo!

Objavljeno 04. februar 2015 23.24 | Posodobljeno 04. februar 2015 23.24 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

V Mariboru so v krizi zasnovali zdrav projekt za mlade.

Rok Tamše

Najprej intrigantno vprašanje. Morda veste, koliko najstnikov, ki so letos vpisani v prvi letnik srednje šole, je registriranih hokejistov? Ne boste verjeli, 30 (trideset), morda še kakšen več. Mi pa imamo reprezentanco, ki je bila na olimpijskih igrah sedma?!!! Ta osupljivi podatek so razkrili predstavniki Hokejske zveze Slovenije in mariborskega hokeja. V mestu ob Dravi so namreč zasnovali olimpijski hokejski center, ki bo začel delovati z novim šolskim letom. Zainteresirani srednješolci – pa ne samo iz Slovenije, temveč tudi iz Hrvaške, BiH in Srbije – se bodo lahko vpisali v eno izmed mariborskih šol, hkrati pa bodo pod strokovnim vodstvom in popolno logistično podporo, ki jih zahtevajo šolanje, bivanje, odraščanje in športna vzgoja, kakovostno trenirali hokej. Doslej so se ambiciozni mladci, še pogosteje pa še ambicioznejši starši, odločali svoje nadobudneže poslati denimo v Gradec, Celovec, Salzburg ali celo v Skandinavijo, od koder so se v večini primerov vračali razočarani po športni plati, prikrajšani za ustrezno izobraževanje, marsikje pa je silovito udarilo tudi po družinski blagajni. Otroci se preprosto niso razvili v skladu s pričakovanji.

Mariborčani, ki so letos zaradi pomanjkanja denarja in igralcev ostali brez članskega moštva, se zgledujejo po tujih primerih pa tudi že uveljavljenih sorodnih projektih pri nas. Vse to z namenom, da našim otrokom doma ponudijo normalno šolanje in hkrati športni razvoj s poudarjenim socialnim čutom, ne pa s komercializacijo, kjer bi bil mlad športnik zgolj eden izmed čim bolj številnih, ki bi redno plačeval članarino in še preplačal vse druge stroške, ki nastajajo pri ukvarjanju s hokejem.

Alfa in omega mariborskega hokeja Andrej Verlič in vodja Hokejskega centra Maribor Špela Bergoč sta predstavila zares hvalevreden in plemenit projekt, ki ne temelji zgolj na vzgoji bodočih vrhunskih asov, ampak na vseh mladih, ki jih hokej zanima vsaj tako močno, da bi v prihodnje ostali v njem kot trenerji, sodniki, menedžerji, morda pa samo kot funkcionarji prostovoljci. Verjamem, da bo čez nekaj let tista številka z začetka precej višja. V dobro slovenskega športa. 

Deli s prijatelji