BRALEC

Šokirani oče: »Otroci označeni kot v taboriščih«

Objavljeno 31. avgust 2012 13.32 | Posodobljeno 03. september 2012 18.11 | Piše: A. K.

Namesto imena in priimka ima vsak otrok svojo šifro.

V času stavke bodo otroci imeli možnost brezplačnega varstva, za podobno akcijo so se odločili tudi v enem od največjih zabaviščnih središč v Ljubljani.

NOVA GORICA – Pred vrati je novo šolsko leto in v nekaterih vrtcih očitno vladajo tudi nova pravila. Na naše uredništvo se je obrnil razburjeni oče, ki je v vrtcu v Novi Gorici doživel pravi šok.

V šoku, ko je zagledal šifre

Oče, ki želi ostati anonimen, je namreč svojega otroka zjutraj odpeljal v vrtec in pogledal na oglasno desko, da bi videl, kateri otroci mu bodo v prihodnjem letu v skupini delali družbo, a so bile namesto imen in priimkov otrok na seznamu zapisane le šifre.


IP: Objava imen in priimkov otrok na oglasni deski vrtca ni možna

Vrtec pri svojem poslovanju upravlja evidence podatkov, ki jih narekuje 43. člen Zakona o vrtcih. V skladu s Pravilnikom o zbiranju in varstvu osebnih podatkov na področju predšolske vzgoje (Uradni list RS, št.80/2004) v te namene upravljamo evidence osebnih podatkov, kar tudi ime in priimek otroka je, se je odzvala ravnateljica vrtca Nova Gorica Ksenija Dujec. Pri tem se opira tudi na mnenje informacijske pooblaščenke: »V primeru vrtca – javnega zavoda – pa objava imen in priimkov (v posamezno skupino vpisanih) otrok na oglasni deski vrtca glede na zgoraj navedeno določbo I. odstavka 9. člena ZVOP-1 ni možna. Pooblaščencu namreč ni znana ustrezna pravna podlaga za obdelavo teh osebnih podatkov v nobenem področnem zakonu, osebna privolitev pa glede na omenjeno določbo v javnem sektorju ne pomeni zadostne pravne podlage za dopustno obdelavo osebnih podatkov.«

Kot v zaporu 

»Smo ljudje ali govedo?« se vprašuje oče, ki pravi, da je vrtec zapustil z mislijo, da »je čisto brez smisla, da je dal svojemu otroku sploh ime, saj z njim ravnajo kot z zapornikom«.

Šifre zaradi varstva

Poklicali smo v upravo vrtca, kjer so nam razložili, da so imeli do letošnjega leta s šiframi označene samo novosprejete otroke, od letos pa so s šiframi označeni vsi. »To smo storili zaradi varstva osebnih podatkov,« nam je povedala Aleksandra Klančič, pomočnica ravnateljice. A takšnih seznamov nimajo vsi vrtci, temveč samo tisti, ki se za te odločijo.

Klančičeva dodaja, da se lahko starši glede novih seznamov pogovorijo s strokovnimi delavci v upravi in tudi z vzgojiteljicami. Razen omenjenega očeta se glede seznamov ni pritožil nihče, še dodaja.

Če imate tudi sami podobne težave, se obrnite na nas in izpolnite spodnji obrazec. 

Deli s prijatelji