POZNA EVAKUACIJA

Šokantno: vsaj tri dni so se kopali v vodi s fekalijami

Objavljeno 04. avgust 2017 21.27 | Posodobljeno 04. avgust 2017 21.28 | Piše: Mo. S.

Čeprav so fekalije v vodi najmanj od torka, je voda še danes neprimerna za kopanje.

V morju ni nobenega kopalca, rdeča zastava vztraja na drogu.

PORTOROŽ – Kdaj bodo kopalcem na portoroški plaži spet dovolili v morje, bo odvisno zlasti od rezultatov analiz onesnažene vode. Ta je v torek močno presegla dovoljene vrednosti image, šele danes pa se je na plaži dvignila rdeča zastava image in naznanila prepoved kopanja. 

Glede na to, da so pri Agenciji RS za okolje (Arso) podatke o hudi onesnaženosti dobili v četrtek, evakuacijo pa so pristojne službe izvedle šele danes okoli poldneva, smo se seveda vprašali, zakaj je trajalo toliko časa, da so ukrepali.

Kje se je zalomilo?

Metka Oder, ki pri Arsu skrbi za stike z javnostjo, nam je pojasnila, da so rezultate vzorčenja takoj, ko so jih dobili, posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). »Najprej morajo biti rezultati potrjeni, ko jih imamo, jih objavimo, sledijo primerni ukrepi,« pravi. Rezultati analize so prišli v četrtek, strokovnjaki Arsa so jih po veljavnem protokolu takoj posredovali naprej.


NIJZ smo vprašali:

1. Agencija za okolje je meritve opravila v torek, rezultati so bili znani včeraj. Pravijo, da so o njih takoj obvestili NIJZ. Zakaj je NIJZ upravljavca kopališča o tem obvestil šele danes in ne včeraj, ko je dobil rezultate?

2. Kakšne posledice lahko takšna voda pusti pri človeku? Upoštevati je treba seveda tudi dejstvo, da je voda onesnažena vsaj že od torka, ko je bila meritev opravljena, torej se je marsikdo v njej kopal vse od torka.

3. Kako naj kopalci ukrepajo – je potreben kakšen zdravniški pregled?

4. Ker je voda zelo topla, naj bi bile bakterije za človeka še nevarnejše. Lahko pojasnite, zakaj in v kolikšni meri? 

 
  

Zakaj so potem pri NIJZ čakali vse do danes, ko so upravljavca kopališča šele malo pred poldnevom obvestili o kritični onesnaženosti morja? Seveda smo to želeli preveriti, vendar se nam na inštitutu ne oglašajo na telefon. Poslali smo jim vprašanja, ko prejmemo odgovore, jih bomo objavili.

Morje zagotovo še ni primerno za kopanje

Dejstvo torej je, da so fekalije v morski vodi vsaj že od torka (redne meritve opravljajo na vsakih 14 dni). Ali lahko to pomeni, da se je morje do danes že očistilo in da je bila tako pozna evakuacija nepotrebna? Pri Arsu pravijo, da je le težko verjetno, da bi se voda do danes že tako očistila oziroma premešala, da bi bila primerna za kopanje.

Morje je zagotovo še onesnaženo, medtem pa so pri NIJZ objavili zgolj nekaj prvih informacij o onesnaženju, češ da so ugotovili fekalno onesnaženje in da je kopanje do nadaljnjega prepovedano.

Položaj menda obvladujejo

Za Svet na Kanalu A pa je Milan Krek iz koprskega NIJZ medtem povedal, da položaj obvladujejo in da se v najbližjem zdravstvenem domu ni oglasil še nihče s težavami, ki bi jih lahko povzročila s fekalijami onesnažena voda.

Deli s prijatelji