ŽALOSTNO

Šok v živalskem vrtu: risinja je poginila

Objavljeno 15. marec 2014 10.34 | Posodobljeno 15. marec 2014 10.51 | Piše: P. J.

Risinja Zooja ni zmogla, ponoči je zaspala za vedno.

Zaradi zloma noge in slabega stanja zobovja je njeno zdravstveno stanje resno.

LJUBLJANA – »Iz Živalskega vrta Ljubljana sporočamo žalostno vest, da je ponoči risinja Zooja žal poginila. Vsi zaposleni in zunanji sodelavci, ki so nam pomagali, smo zelo žalostni in prizadeti, saj smo si več kot mesec dni prizadevali in naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi se njena zgodba srečno zaključila,« so nas pravkar obvestili iz ljubljanskega živalskega vrta.

Senzacija na begu

Risinja in ris iz ljubljanskega živalskega vrta sta postala prava senzacija po tem, ko sta ob ledeni ujmi, ki je pred mesecem in pol zajela Slovenijo, zbežala iz ograde in se prosto sprehajala po ljubljanskem Rožniku. Risa je skrbnikom živalskega vrta uspelo ujeti, risinja pa se je kar mesec dni potepala po gozdovih na območju Rožnika. Ujeti jim jo je uspelo pred nekaj dnevi, ko so jo zaradi slabega zdravstvenega stanja poslali za mesec dni v karanteno.

Boj za življenje

V četrtek je bila zaradi zloma stegnenice in slabega zdravja zobovja operirana, a so iz živalskega vrta po operaciji sporočili, da je risinja operacijo dobro prestala, do resnega zapleta pa je prišlo v fazi prebujanja, ko ji je upadla telesna temperatura, ki pa je niso več mogli dvigniti na normalno.

Včeraj so še poročali, da so vso noč s četrtka na petek prebedeli ob njej, jo ogrevali, nekaj ur pa je njeno življenje viselo na nitki. Včeraj so napovedovali, da si bodo lahko dokončno oddahnili šele po tednu ali dveh, vendar je bilo, kot kaže, za risinjo vse skupaj preveč, saj noči ni preživela.

Zakaj je imela risinja zlomljeno stegnenico?

Do zloma je prišlo, ko so jo s konico uspavalnega naboja zadeli ravno v 18 mm debelo kost. »Čeprav ima kost le 18 mm premera, smo imeli očitno veliko smolo in jo nesrečno zadeli s konico uspavalnega naboja. In vendar ne najslabše. Če bi zadeli živec, bi bila lahko žival ob nogo,« so dejali včeraj.

Deli s prijatelji