NEURADNO

Šok: Slovenija se bo zadolžila še za 1,5 milijarde

Objavljeno 19. marec 2014 20.47 | Posodobljeno 19. marec 2014 20.48 | Piše: E. N.

Finančni analitik Sloveniji napoveduje skorajšnjo izdajo novega paketa obveznic v vrednosti 1,5 milijarde evrov, s čimer naj bi po njegovem »lažje zadihali«.

Milan Zver.

»Z izdajo nadaljnjega 1,5-milijardnega paketa bodo slovenske finance lažje zadihale. Finančno ministrstvo se bo morda odločilo za večjo zadolžitev. Pri trenutnih zahtevanih donosih je to smiselno,« je ocenil analitik bančne skupine Royal Bank of Scotland Abbas Ameli-Renani.

»Financiranje je trenutno zelo poceni. Torej je čas odličen za izdajo novih obveznic«, pa je za Businessweek ocenil Timothy Ash iz skupine Standard Bank Group Ltd.

»Klofuta generacijam, ki prihajajo«

Kar je dobro za mešetarje in različne finančne svetovalce, pa ni vedno dobro za navadne državljane, ki bodo dolg in obresti morali plačevati z višjimi davki. »To je klofuta generacijam, ki prihajajo. Pa tega ne bi bilo treba. Od leta 2008 smo se zadolžili za 20 milijard. To je šok,« je ocenil evropski poslanec Milan Zver, ko smo ga nedavno v Bruslju pocukali za rokav in spregovorili o zadolževanju države.

image
a:1:{s:11:"description";s:12:"Milan Zver. ";}

Milan Zver. Foto: R. S.

Za slabo stanje v Sloveniji ne gre kriviti le svetovne gospodarske krize: »Deloma smo si sami krivi zaradi slabih politik. Nekaj izvirnih grehov nosimo že od začetka 90. let: od privatizacije, ki ni bila uspešna, in sanacije bank, ki bi jih morali že takrat postaviti na svoje. Ne pa, da smo jih vseskozi ujčkali, danes pa so na naših plečih. To je dodatno breme,« dodaja evroposlanec.

Donosi padli skoraj za polovico

Trenutno so zahtevani donosi na 10-letne slovenske obveznice pri 3,913 odstotka. In ko gre za milijardna zadolževanja, je pomembna vsaka decimalka, saj pomeni nekaj milijonov dodatnega ali zmanjšanega bremena. To je precej boljše od rekordnih 7,05-odstotnih zahtevanih donosov, ki smo jim bili priča pred dobrim letom dni. Na mednarodnih finančnih trgih sicer velja, da je država, ko preseže 7-odstotno stopnjo, praktično v bankrotu.

Obete za novo zadolževanje je včeraj posredno potrdilo kar finančno ministrstvo, ko je napovedalo predstavitve investitorjem oz. t. i. roadshow po Evropi od 24. marca naprej.

Primerjava 10-letnih zahtevanih donosov* 
Slovenija3,913 %
Avstrija1,867 %
Hrvaška4,981 %
Češka2,216 %
Italija3,377 %
Španija3,330 %
Grčija6,751 %
Portugalska4,394 %
Nemčija1,598 %

* Interpretacija: nižja vrednost je za državo in njene državljane boljša, za bogatinske špekulante in mešetarje pa slabša. Vrednosti veljajo na dan 19. 3. 2014.

Primerjava Slovenije s sosedami in nekaterimi do nedavnega 'prašičjimi' državami (PIIGS – Portugalska, Irska, Italija, Grčija in Španija) pokaže, da se s sosedo na senčni strani Alp ne moremo niti primerjati. Nam gre pa, kakšno olajšanje, bolje kot Hrvatom. Nekoč tako zasmehovani Čehi so nas prehiteli tudi na tem področju in so za tuje vlagatelje precej zanimivejši kot mi.

image
Gibanje zahtevanih donosov 10-letne slovenske državne obveznice. Ob koncu poletja 2011 so šli odstotki v nebo, olajšanje pa smo doživeli šele letos.

Deli s prijatelji