SKRIVNOSTI

Sojenje Tonetu Ropu bo tajno

Objavljeno 31. maj 2013 17.49 | Posodobljeno 31. maj 2013 17.49 | Piše: T. L.

Nekdanji premier je na sodišču zaradi izdajanja tajnih podatkov.

LJUBLJANA – Na klop za obtožene je na ljubljanskem okrajnem sodišču ob 13. uri sedel nekdanji predsednik vlade Tone Rop. Razlog? Tožilec mu očita izdajanje tajnih podatkov, predobravnavni narok pa se je končal ob 14.45. Nadaljevanje je preloženo za nedoločen čas, ker mora sodnica odločiti o predlogu obrambe po izločitvi dokazov, poroča Večer.

Tožilec sicer ni prebral obtožnega predloga, se je pa Rop po podatkih Večera znašel na sodišču zaradi izjave iz leta 2007, ko je tedaj še novinarju RTV Slovenija Vladimirju Vodušku v neuradnem pogovoru dejal, da so obveščevalci pred volitvami leta 2004 prisluškovali pogovorom hrvaškega premierja Iva Sanaderja in tedanjega opozicijskega voditelja Janeza Janše, prisluhi pa so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se bila dogovarjala Janša in Sanader.

Pravi, da ni kriv

Rop je danes povedal, da ni kriv po obtožnici. Sojenje bo tajno in bo potekalo za zaprtimi vrati. Odvetnik Emil Zakonjšek, ki zastopa Ropa, je sodišču predlagal, naj se iz sodnega spisa umakne sporni posnetek na televiziji, saj je Vodušek, ki je poklical Ropa, njun pogovor snemal brez Ropove vednosti. To je sicer novinar priznal že v predkazenskem postopku. Po poročanju Večera je predlagal tudi zaslišanje Iva Vajgla, ki je bil tedaj zunanji minister, in Dušana Kumra, nekdanjega poslanca, ki naj bi razkril, kako je Vodušek prišel do sporne Ropove izjave. Nasprotno pa tožilec Jarc meni, da je Rop vedel, da ga Vodušek snema, zato se ne strinja, da gre televizijski posnetek iz sodnega spisa. 

Ropa ne skrbi

Pred sodno palačo je Rop povedal, da ga obtožni predlog tožilstva ne skrbi. O tem, kar naj bi bil dejal novinarju Vodušku neuradno, so pred tem že poročali drugi mediji, je dejal. »Menim, da se v Sloveniji dogajajo veliko večje zadeve, kot je moja, in da sploh ne bi smela priti na sodišče, sicer pa je od objavljenega prispevka na televiziji minilo že devet let,« povzema njegove besede Večer.

Naj spomnimo: resničnost Ropovih trditev je več kot leto dni proučevala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih služb, Janša pa je proti Ropu tudi vložil civilno tožbo, ki se je leta 2010 končala s sklenitvijo sodne poravnave.

Deli s prijatelji